brödpinnar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja.

Ca. 50st brödpinnar

Du behöver:

  • 50 g  jäst
  • 4 dl  vatten (fingervarmt)
  • ca.  9 dl  mjölblandning (3dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 1dl bovetemjöl, 1dl klibbrismjöl, 2dl majsstärkelse)
  • 2tsk xanthangummi
  • 1msk fiberhusk
  • 2msk fibrex (strömalda) alternativt andra flingor så som boveteflingor eller hirsflingor -går att utesluta
  • 2tsk honung eller  annan sötning
  • 1tsk bakpulver
  • 2tsk salt
  • 4msk  olja (ex. rapsolja)
  • smaksättning (ex. sesamfrön, vallmofrön, rosmarin, timjan, flingsalt, svartpeppar)

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Blanda i salt, honung och olja
  3. Gör iordning mjölblandningen
  4. Rör sen ut ca. hälften av mjölblandningen med xanthangummit, bakpulvret, fiberhusken och fibrex/flingor
  5. Rör i mjölet från punkt 4 i vätskan
  6. Rör sen i resten av mjölblandningen lite i taget och låt degen förbli kladdig (den sväller till sig sen och ev. kan du baka in mer mjöl vid utbak) -mängden mjöl kan variera beroende av vilka mjölsorter som används, ha hellre för lite än för mycket mjöl nu.
  7.  Låt degen jäsa i 30minuter
  8. Sätt ugnen på 200grader
  9. Använd ett mjölat bakbord (eller ännu hellre bakplåtspapper som underlag )
  10. Dela degen i 2delar
  11. Kavla ut degbitarna, en i taget, till rektanglar med 0,5-1 cm tjocklek
  12. Pensla degen med vatten och strö över valfri smaksättning
  13. Skär upp degen i 1cm breda remsor (verkligen inte för breda nu om du vill ha till krispiga brödpinnar)
  14. Varje remsa ska bli en grissini
  15. Ta remsorna en i taget och vrid/tvinna dom till en spiral
  16. Lägg över på bakplåtspappersklädd ugnsplåt
  17. Platta till lite lätt
  18. Låt dem jäsa på nytt, nu i ca. 15 minuter
  19. Du kan om du vill pensla dom på nytt med vatten, mjölkfritt margarin, juice eller växtdryck nu (men det behövs inte)
  20. Grädda i 20 minuter tills de börjar bli gyllenbruna.
  21. Ta ut och låt svalna
  22. Om de inte blir tillräckligt spröda kan du eftertorka dem i ugnen på låg värme (ex. med ugnslampan på över natten)