Grönsaksbuljong är nog det som är enklast att anpassa efter vilka grönsaker som tåls men också utifrån vilka rester man har, därmed kan man ta till vara och spara massa svinn.
Du behöver:
Du tar helt enkelt dina rester av skal, blad, stumpar, rötter, stammar och ändar på grönsaker -allt det man i vanliga fall slänger i komposten. Delar av ex. lök, vitlök, morot, paprika, broccoli, blomkål, sötpotatis, fänkål, äpple etc. Du kan även spara rester i frysen tills du har tillräcklig mängd för uppkok. Vi får dock tillräckligt för uppkok nästan dagligen.
Gör så här:
- Se till att du tvättat grönsakerna innan du skalat eller ansat. Istället för att kasta lägger du istället resterna i en kastrull och täcker med vatten.
- Salta eventuellt. Ca. 1 liter vatten brukar kräva någon msk salt. Du kan även slänga i både lagerblad och pepparkorn.
- Koka upp och låt koka i 30-40min eller tills grönsakerna blivit en sörja och vätskan reducerat en hel del.
- Sila av. Använd i maträtt genast (till såser, grytor och soppor) eller frys in.