grönsaksbröd

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Enkelt och smakrikt bröd som enkelt kan varieras med olika grönsaker. Stor favorit här hemma!

Du behöver:

  • 25g jäst
  • 3dl kall vätska (vatten går bra men jag blandar vatten och juice, idag 2dl vatten och 1dl apelsinjuice)
  • 1tsk salt
  • 1msk honung
  • 1msk olja (raps)
  • 2dl fin- alternativt grovrivna grönsaker (ex. morot, zucchini, sötpotatis, betor, pumpa)
  • 3msk nyponskalsmjöl (för smak och färg)
  • 1,5dl boveteflingor
  • 4dl mjölblandning (ex. 1dl bovetemjöl, 1dl rismjöl, 2dl majsmjöl)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1,5msk fiberhusk
  • 2msk mjölkfritt margarin
  • Mjöl för utbakning (förslagsvis majsmjöl)
  • Topping (ex. mer rivna grönsaker) -går att utesluta

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vätskan
  2. Tillsätt salt, honung och olja samt dom rivna grönsakerna
  3. Tillsätt också boveteflingorna och nyponskalmjölet och rör till homogen blandning
  4. Rör samman resterande mjöl med xanthan och fiberhusk
  5. Tillsätt dom torra ingredienserna till smeten och arbeta samman till deg med hjälp av degkrokar på elvisp alternativt på hushållsassistent
  6. Tillsätt sist margarinet och arbeta samman degen
  7. Forma degen till en klump och låt jäsa i bunken ca 1h.
  8.  Ta upp degen på mjölat bakbord (jag använder majsmjöl)
  9. Dela degen i ca 10delar
  10. Forma varje del till en boll med hjälp av välmjölade händer
  11. Lägg över bollarna på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och platta till en aning
  12. Låt jäsa på nytt under bakduk i ca 30minuter
  13. Sätt ugnen på 225grader
  14. När färdigjäst, strö över topping (jag använder här finrivna morötter till mina morot- & zucchinifrallor)
  15. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15min
  16. Låt svalna

KLART!