Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Enkelt och smakrikt bröd som enkelt kan varieras med olika grönsaker. Stor favorit här hemma!
Du behöver:
- 25g jäst
- 3dl kall vätska (vatten går bra men jag blandar vatten och juice, idag 2dl vatten och 1dl apelsinjuice)
- 1tsk salt
- 1msk honung
- 1msk olja (raps)
- 2dl fin- alternativt grovrivna grönsaker (ex. morot, zucchini, sötpotatis, betor, pumpa)
- 3msk nyponskalsmjöl (för smak och färg)
- 1,5dl boveteflingor
- 4dl mjölblandning (ex. 1dl bovetemjöl, 1dl rismjöl, 2dl majsmjöl)
- 1tsk xanthangummi
- 1,5msk fiberhusk
- 2msk mjölkfritt margarin
- Mjöl för utbakning (förslagsvis majsmjöl)
- Topping (ex. mer rivna grönsaker) -går att utesluta
Gör så här:
- Rör ut jästen i vätskan
- Tillsätt salt, honung och olja samt dom rivna grönsakerna
- Tillsätt också boveteflingorna och nyponskalmjölet och rör till homogen blandning
- Rör samman resterande mjöl med xanthan och fiberhusk
- Tillsätt dom torra ingredienserna till smeten och arbeta samman till deg med hjälp av degkrokar på elvisp alternativt på hushållsassistent
- Tillsätt sist margarinet och arbeta samman degen
- Forma degen till en klump och låt jäsa i bunken ca 1h.
- Ta upp degen på mjölat bakbord (jag använder majsmjöl)
- Dela degen i ca 10delar
- Forma varje del till en boll med hjälp av välmjölade händer
- Lägg över bollarna på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och platta till en aning
- Låt jäsa på nytt under bakduk i ca 30minuter
- Sätt ugnen på 225grader
- När färdigjäst, strö över topping (jag använder här finrivna morötter till mina morot- & zucchinifrallor)
- Grädda mitt i ugnen i ca 12-15min
- Låt svalna
KLART!