Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ett superenkelt grovt bröd som inte behöver jäsas
Du behöve:
- 3,5 dl bovetemjöl
- 1 dl krossat bovete
- 1 dl nyponskalsmjöl
- 1 dl nyponskalsbitar
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl solrosfrön
- 1/2 tsk xanthangummi
- 2 tsk fiberhusk
- 2 tsk salt
- 1,5 tsk bikarbonat
- 3,5 dl juice (äpple eller apelsin) alternativt aningens juice och därtill vatten, om du enbart kör vatten behöver du tillsätta 2 tsk vinäger för syra för bikarbonatets skull
- du kan även söta brödet med 2-3 msk honung eller sirap (minska vätskan med samma mängd) eller låta bli som jag gör
- ev. olja att pensla brödet med och något att toppa med (ex. krossat bovete)
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader
- Blötlägg nyponskalsbitarna
- Blanda samman alla torra ingredienser
- Häll i vätskan och rör samman
- Tillsätt sist urkramade nyponskalen och rör till homogen smet
- Häll över i an bakplåtsklädd brödform
- Platta till brödet för jämn yta
- Olja eventuellt och strö på valfria flingor
- Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter
- Ta ut och vänd snarast ur formen (du kan låta svalna lite först)
- Låt svalna helt innan du skär upp