Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a
Nog det enklaste julgodiset. Den sega men ändå mjuka klassiska kolan med valfri smaksättning.
Du behöver:
- 3 dl socker
- 1/2 dl sirap
- 3 dl kokosmjölk utan tillsatser
- 2 msk mjölkfritt margarin
- valfri smaksättning (ex. 1 kuvert saffran, ev. i kombination med 1 tsk mald kardemumma, 1/2 dl kakao och gärna i kombination med 1 krm salt , 1 msk mald kardemumma, 1 vaniljstång under uppkok, 1 kanelstång under uppkok alternativt 2-3 tsk mald kanel i slutet, skal från apelsin, citron eller lime i slutet, några droppar pepparmintsolja, 2-3 tsk pepparkakskrydda)
Gör så här:
- Koka upp alla ingredienser förutom smaksättning (med undantag för kanel- eller vaniljstång)
- Låt puttra tills den når temperatur på 120-122 grader (eller tills kultestet -doppa lite smet i iskallt vatten- ger en seg men fast kola)
- Rör om då och då
- Tillsätt smaksättning i slutet, när du börjar närma dig 118grader
- Ta av från plattan, låt bubblorna sjunka lite
- Häll upp i bakplåtspappersklädd brödform
- Låt svalna
- Kyl
- Skär upp med vass kniv
- Klä gärna in i bakplåtspapper