Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Nog det enklaste julgodiset. Den sega men ändå mjuka klassiska kolan med valfri smaksättning.

Du behöver: 

  • 3 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 3 dl kokosmjölk utan tillsatser
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • valfri smaksättning (ex. 1 kuvert saffran, ev. i kombination med 1 tsk mald kardemumma, 1/2 dl kakao och gärna i kombination med 1 krm salt , 1 msk mald kardemumma, 1 vaniljstång under uppkok, 1 kanelstång under uppkok alternativt 2-3 tsk mald kanel i slutet, skal från apelsin, citron eller lime i slutet, några droppar pepparmintsolja, 2-3 tsk  pepparkakskrydda)

Gör så här:

  1. Koka upp alla ingredienser förutom smaksättning (med undantag för kanel- eller vaniljstång)
  2. Låt puttra tills den når temperatur på 120-122 grader (eller tills kultestet -doppa lite smet i iskallt vatten- ger en seg men fast kola)
  3. Rör om då och då
  4. Tillsätt smaksättning i slutet, när du börjar närma dig 118grader
  5. Ta av från plattan, låt bubblorna sjunka lite
  6. Häll upp i bakplåtspappersklädd brödform
  7. Låt svalna
  8. Kyl
  9. Skär upp med vass kniv
  10. Klä gärna in i bakplåtspapper