Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Superenkla töjbara och smakfulla tunnbröd utan jäst. Basen består av morot eller sötpotatis, välj själv. Steks i panna och går att förbereda i förväg för nygräddat bröd till frukost exempelvis.
Du behöver:
- 4dl sötpotatispuré eller morotspuré (här är det morot) men även MAJSPURÈ har visat sig fungera (mixa burkmajs med spadet) -Uppkokad eller ugnsrostad morot/sötpotatis som mixats/mosats till närmast slät puré (möjligen med aningens vatten om så behövs -kan behövas mer till morot än till sötpotatis)
- 2dl mjölblandning (ex. 0,5dl rismjöl och 1,5 dl majsstärkelse) -mängden mjöl beror på val av mjöl och på puréns konsistens
- 1,5tsk bakpulver
- 1tsk salt
- 1/2tsk fiberhusk
- valfritt med kryddning (ex. anis eller kummin)
- Mjöl för utbakning (ex. klibbrismjöl eller majsstärkelse)
Gör så här:
- Se till att ha purén färdig, gårdagens rester eller rester från frysen funkar bra om bara tinat och rumstemperatur
- Blanda samman mjölblandning med bakpulver
- Salta purén och tillsätt ev. kryddning
- Rör ner mjölblandningen och sist fiberhusken
- Arbeta ihop till en jämn men fortfarande lös smet
- Låt svälla i 20minuter
- Arbeta nu degen (som fortfarande är kladdig) med välmjölade händer och ta gärna bakplåtspapper som hjälpmedel
- Med välmjölat underlag tar du pingisbollsstora klumpar, rullar till boll, lägger på bordet, plattar ut och kavlar tunt. Nagga eller krusa om så önskas.
- Försök att undvika att arbeta in några stora mängder mjöl i brödet men det ska ändå vara hanterbart
- Använd ev. stekspade som hjälpmedel för att flytta bröden från bakbordet till stekpannan
- Stek i torr eller oljad (valfritt) panna på medelhög temperatur tills dom får lite färg, vänd och upprepa på andra sidan
- Låt svalna under bakduk
KLART!
TIPS! Du kan även grädda bröden i ugnen ca. 5minuter på 200grader istället