gyllene

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Superenkla töjbara och smakfulla tunnbröd utan jäst. Basen består av morot eller sötpotatis, välj själv. Steks i panna och går att förbereda i förväg för nygräddat bröd till frukost exempelvis.

Du behöver:

  • 4dl sötpotatispuré eller morotspuré (här är det morot) men även MAJSPURÈ har visat sig fungera (mixa burkmajs med spadet) -Uppkokad eller ugnsrostad morot/sötpotatis som mixats/mosats till närmast slät puré (möjligen med aningens vatten om så behövs -kan behövas mer till morot än till sötpotatis)
  • 2dl mjölblandning (ex. 0,5dl rismjöl och 1,5 dl majsstärkelse) -mängden mjöl beror på val av mjöl och på puréns konsistens
  • 1,5tsk bakpulver
  • 1tsk salt
  • 1/2tsk fiberhusk
  • valfritt med kryddning (ex. anis eller kummin)
  • Mjöl för utbakning (ex. klibbrismjöl eller majsstärkelse)

Gör så här:

  1. Se till att ha purén färdig, gårdagens rester eller rester från frysen funkar bra om bara tinat och rumstemperatur
  2. Blanda samman mjölblandning med bakpulver
  3. Salta purén och tillsätt ev. kryddning
  4. Rör ner mjölblandningen och sist fiberhusken
  5. Arbeta ihop till en jämn men fortfarande lös smet
  6. Låt svälla i 20minuter
  7. Arbeta nu degen (som fortfarande är kladdig) med välmjölade händer och ta gärna bakplåtspapper som hjälpmedel
  8. Med välmjölat underlag tar du pingisbollsstora klumpar, rullar till boll, lägger på bordet, plattar ut och kavlar tunt. Nagga eller krusa om så önskas.
  9. Försök att undvika att arbeta in några stora mängder mjöl i brödet men det ska ändå vara hanterbart
  10. Använd ev. stekspade som hjälpmedel för att flytta bröden från bakbordet till stekpannan
  11. Stek i torr eller oljad (valfritt) panna på medelhög temperatur tills dom får lite färg, vänd och upprepa på andra sidan
  12. Låt svalna under bakduk

KLART!

gyllene2

TIPS! Du kan även grädda bröden i ugnen ca. 5minuter på 200grader istället