Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ljuvlig hallonglass, med eller utan hallonrippel/sylt i. Du kan även byta ut mot jordgubbar eller blåbär exempelvis.
Du behöver:
- 2 dl juice/puré ur kokta hallon (koka upp, mixa, sila bort kärnor)
- 1,5 dl socker
- 1 dl vatten
- 2 dl kokosmjölk
- 2 gelatinblad (för veganskt kan du skippa denna men glassen får ett bättre resultat MED gelatin)
Gör så här:
- Lägg gelatin i blöt
- Koka upp sockerlag av socker och vatten, låt svalna
- Koka upp hallonjuicen/purén (jag föredrar tveklöst silad utan kärnor)
- Ta av den varma hallonvätskan från plattan, rör ner gelatinet tills det smälter, låt svalna.
- Blanda samman hallon/gelatin-blandningen med sockerlagen, lägg i en form i frysen
- Ta ut och rör om varje halvtimme. Efter ca. 1,5 h kan du även tillsätta kokosmjölken och röra ihop
- Fortsätt frysa med omrörning då och då. Klar efter 4-8h
- OM du använder glassmaskin föreslår jag att du ändå börjar bearbeta hallon/sockerlagsblandningen först innan du tillsätter kokosmjölken (allt går dock att bara blanda samman köra direkt i maskin eller in i frysen)
- Om du vill ha sylt eller hallonsås i, rör ner den först i slutet när glassen nästan stelnat. Rör inte om mer därefter. Eller så serverar du såsen till bara.