Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Soppa är helt klart underskattat, enkelt, smakrikt och värmande. Här är ytterligare en av mina favoriter.

4 portioner

Du behöver:

  • 1 stor gul lök
  • 400g färs, rätten funkar utmärkt att göra på både viltfärs, enbart nöt-, bland- eller t.o.m. kycklingfärs.
  • 400g vitkål
  • 1 tsk vinäger (går att utesluta)
  • 4 normalstora morötter
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar (gärna flera olika sorter, ex. svart- , vit- , grön-, krydd- och rosépeppar -går att köpa en färdig mix)
  • gärna 1 stjälk av stjälkselleri
  • 2 lagerblad
  • vatten
  • olja för stekning
  • Persilja till topping

Gör så här:

  1. Hetta upp en gryt
  2. Stek färsen i olja
  3. Salta och peppra rikligt
  4. Blanda ner löken, sellerin som du finhackat och vitkålen som du strimlat fint och stek tills den börjar svettas (blir glansig)
  5. Pressa i vitlök och tillsätt vinägern och tomatpurén och stek någon minut
  6. Tillsätt moroten i skalad i tjocka slantar och lagerbladen
  7. Täck både alla grönsaker och köttet i vatten och låt småputtra under lock tills morötterna mjuknat
  8. Smaka av buljongen, salta och peppra efter tycke
  9. Toppa med hackad persilja vid servering och ät gärna en macka till
  10. Här hemma avslutar vi ofta med pannkakor efter soppan =)