Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Soja utan soja. Soja på champinjoner (eller annan svamp), salt, vatten, sötma, syra och ja, valfri kryddning därtill. Du kan alltså även variera svamparna. Vi gjorde senast här hemma en soja av Chaga (sprängticka) och trattkantareller (även lite tranbär i) och det blev oerhört gott. Smaksättning lika som här nedan men med rökt variant på saltet. Bara lokala ingredienser i den varianten.
Recept nedan för ca. 6-7dl.
Gör så här:
- Ta MASSOR med champinjoner (dela i grova bitar och fyll en stor ugnsform med lite djup) Ca. 1,5kg (här har jag tagit 1,2 kg champinjoner och 250g portabello)
- Täck precis bara med vatten (blev väl ungefär 2 liter här för mig)
- Nu kan du använda valfri smaksättning också (ex. grovt hackad lök, vitlök, lite kryddnejlika, valfria örter, chili, ingefära eller ja -kanske bara låta champinjonerna göra sitt). Här kör jag 2 stora gula lökar, 2 lagerblad och 10korn kryddpepparkorn
- Tillsätt även 1msk salt (går också att skippa)
- Täck formen med ugnsfolie
- Sätt in i ugnen på 100grader i 1 dygn
- Ta ut, sila av och häll över vätskan i kastrull
- Mixa också all svampblandning till en sörja och sila av, använd även denna vätska och fyll i kastrullen
- Koka upp och sjud därefter tills reducerad mängd till ungefär 1/3. Salta och söta (socker, honung eller sirap exempelvis). Här tillsatte jag lite mer salt och sötade med lönnsirap (2 msk) -smaka av efter eget tycke
- Du kan fortfarande krydda upp efter eget önskemål
- Syra brukar här i slutet passa, citronsaft eller vinäger -I mitt fall blev det här ca. 2tsk vinäger
- Låt sjuda tills fortsatt reducerad mängd, önskad styrka på smak och önskad konsistens, går också att reda av med valfri redning (ex. klibbrismjöl eller majsstärkelse utblandat i vatten) men är inte nödvändigt -jag brukar reda bara aningens.
- Nu brukar jag även sila av i en fin linneduk innan jag heller upp i rena flaskor