cocktailfrukt

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. OCH av utvalda frukter och bär utifrån allergier

Cocktailfrukt är en sådan där enkel dessert som jag kan bli oerhört sugen på. Kände på mig att även familjens barn skulle gilla det precis som jag gjorde som barn. Detta är dock ännu en sådan sak som vi inte kan handla i butik och därför gör själva så att vi kan välja vilka frukter och bär (samt resterande ingredienser) som den ska innehålla. Dessutom är det faktiskt SÅ mycket godare med den hemlagade varianten.

Här ser ni variant med kiwi, vindruvor, granatäpple, äpple, mango och mandarin i en sockerlag med smak av vanilj och kanel

Du behöver:

 • Sockerlag (går att göra i olika proportioner, recept finns på allt ifrån 1del socker till 2delar vatten eller 50/50 socker/vatten. Jag väljer att använda 4dl vatten till 3dl socker, jag tycker det ger en perfekt sockerlag, men låt din smak styra). Du kan även välja att använda sötare frukter för att kunna minska på sockermängden. Du kan också använda honung, agave etc som sötning.
 • Ev. kryddning (ex. kanelstång, vaniljstång m. urskrap, kryddnejlika, stjärnanis, citronskivor, apelsinskivor, saffran m.m.)
 • Valfria frukter och bär

Gör så här:

 1. Rensa/skala/ansa frukter och bär.
 2. Skär större frukter i mindre bitar. Försökt att anpassa storlekarna så att koktiden på alla frukter blir ungefär lika lång. Gör gärna lite olika former och blanda om möjligt färger.
 3. Koka upp sockerlag med ev. kryddning
 4. När allt socker smält kan du hälla ner frukterna
 5. Sänk värmen och låt sjuda ca 5-10minuter (så att frukten får mjukna aningens)
 6. Ta av från plattan, låt svalna
 7. Häll upp i burk och låt stå i kylen åtminstone över natten för bästa smak
 8. Avnjut som det är, till någon dessert så som pannacotta eller mousse alternativt med glass/grädde av veganvariant

cocktailfrukt2