Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja och fritt från POTATIS (eftersom att korv i butik nästan uteslutande innehåller potatis vilket inte tåls här hemma)
För det här receptet behöver du varken köttkvarn, korvstoppning eller fjälster. Snabb och enkel att förbereda. Sköter sig själv i ugnen. Låt kallna. Skiva upp. Stek. Svårighetsgrad: LÅG. Dessutom inte enbart allergianpassad och med möjlighet att anpassa även mer utan även fri från onödiga tillsatser. Du kan förstås självklart använda smeten i fjälster (och säkert variera storleken på korvarna i plastfolie också) men om du har tid med korvstoppning och allt det så rekommenderar jag helt klart min andra korv (om än mer omständligt tillvägagångssätt)
Du behöver:
- 1 kg kycklingfärs (eller kalkonfärs, eller fläskfärs)
- 200g späck (eller ister eller bacon)
- 2 dl vatten
- 2-3 msk majsstärkelse (eller klibbrismjöl eller potatismjöl för er som använder det)
- plastfolie
Smaksättningsförslag:
- 3 tsk salt (åtminstone 1 tsk örtsalt)
- 2-3 tsk mald ingefära
- 1/8 riven muskotnöt
- 2 krm svartpeppar
- 1msk paprikapulver
- 3msk tomatpuré
Gör så här:
- Finhacka späcken (eller mal den om du har köttkvarn men ska då gärna vara lätt frusen för denna process)
- Mixa samman späck med vatten till en fet sörja (en bra stavmixer duger väl)
- Frys in vätskan i någon timme så den blir iskall
- Ta den kylskåpskalla kycklingfärsen och lägg i en degblandare eller liknande och kör igång
- Tillsätt även den iskalla fettsörjan
- Blanda väl
- Tillsätt smaksättning
- Sist tillsätter du majsstärkelsen
- Arbeta korvsmeten tills det blir en seg sörja
- Stek gärna upp en aning av smeten för att testa smakerna
- När du är nöjd…
- Riv av en lång remsa av plastfolie och lägg upp på ett bord
- Häll ut smeten (dela gärna upp på 2) som en avlång remsa i mitten på längden av plastfolien
- Rulla ihop TÄTT, se till att få ut så mycket luftbubblor som möjligt
- Vrid ändarna på ”plastkorven” så att korvsmeten inuti pressas samman till en jämn och fast form
- Ta gärna ytterligare ett lager plastfolie
- Fäst ändarna
- Lägg upp på djup ugnsplåt
- Fyll vatten i botten på formen så att det täcker 1/3 av snittytan på korven
- Tillaga i ugnen på 100-125 grader (INTE mer, plastfolie tål upp till 130 grader) i ca. 1h (korven känns fast vid beröring när klar)
- Ta ut, låt svalna. Låt gärna kallna i kylen över natten
- Skiva upp. Stek.