Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Heta och krispiga kycklingvingar. Marinerade i en smakrik våt marinad över natten och vända i en torr och hett kryddblandning innan fritering. Krispig yta och ett saftigt inre. Supergoda till en fräsch sås så som ex. vitlökssås eller ruccoladressing. Gärna lite chili- eller sötsur chilisås till. Kanske BBQ-sås?
Du behöver:
- ca. 1 kg kycklingvingar
- olja för fritering (jag använder rapsolja)
Marinad (du kan självklart variera eller välja valfri marinad)
- 0,5 dl chilisås
- 0,5 dl ajvar
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 3msk mörk sirap eller lönnsirap alternativt farinsocker/muscovadosocker
Kryddblandning (även här kan du variera smakerna, och ex. göra vingar med mindre hetta)
- 2 dl majsstärkelse (eller annat stärkelserikt mjöl)
- 1 rågad tsk svartpeppar
- 2 rågade tsk salt (gärna örtsalt)
- 1 tsk mald chilipeppar
Gör så här:
- Klipp av den absolut yttersta spetsen på vingen (den blir ändå mest bränd) och lägg alla vingarna i en skål
- Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll över vingarna, smeta in så att alla blir täckta
- Låt marinerad minst 2h men helt klart bäst resultat om över natten
- Ta ur vingarna ur marinaden och bara dutta lätt med hushållspapper för att ta av överskott av marinad
- Rör samman den torra kryddblandningen
- Vänd vingarna i den torra blandningen så att alla vingar täcks, lägg över vingarna på ugnsgaller så att dom inte ligger på varandra
- Ställ gärna in vingarna i ugnen med ugnslampan på för att hålla dom torra (det ger mer krisp) medan du värmer oljan
- Hetta upp olja till 170-190 grader
- Fritera vingarna tills gyllenbruna och krispiga i ytan, jag känner på vingarna också för att veta att dom är helt klara (inte råa) men den gyllenbruna ytan brukar skvallra, är du osäker kan du sticka med vass kniv i köttet och se att genomskinlig köttsaft rinner ut.
- Låt svalna aningens innan servering
- Klart.
- Recept på lite olika såser att servera till finns på bloggen