Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Heta och krispiga kycklingvingar. Marinerade i  en smakrik våt marinad över natten och vända i en torr och hett kryddblandning innan fritering. Krispig yta och ett saftigt inre. Supergoda till en fräsch sås så som ex. vitlökssås eller ruccoladressing. Gärna lite chili- eller sötsur chilisås till. Kanske BBQ-sås?

Du behöver:

  • ca. 1 kg kycklingvingar
  • olja för fritering (jag använder rapsolja)

Marinad (du kan självklart variera eller välja valfri marinad)

  • 0,5 dl chilisås
  • 0,5 dl ajvar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 3msk mörk sirap eller lönnsirap alternativt farinsocker/muscovadosocker

Kryddblandning (även här kan du variera smakerna, och ex. göra vingar med mindre hetta)

  • 2 dl majsstärkelse (eller annat stärkelserikt mjöl)
  • 1 rågad tsk svartpeppar
  • 2 rågade tsk salt (gärna örtsalt)
  • 1 tsk mald chilipeppar

Gör så här:

  1. Klipp av den absolut yttersta spetsen på vingen  (den blir ändå mest bränd) och lägg alla vingarna i en skål
  2. Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll över vingarna, smeta in så att alla blir täckta
  3. Låt marinerad minst 2h men helt klart bäst resultat om över natten
  4. Ta ur vingarna ur marinaden och bara dutta lätt med hushållspapper för att ta av överskott av marinad
  5. Rör samman den torra kryddblandningen
  6. Vänd vingarna i den torra blandningen så att alla vingar täcks, lägg över vingarna på ugnsgaller så att dom inte ligger på varandra
  7. Ställ gärna in vingarna i ugnen med ugnslampan på för att hålla dom torra (det ger mer krisp) medan du värmer oljan
  8. Hetta upp olja till 170-190 grader
  9. Fritera vingarna tills gyllenbruna och krispiga i ytan, jag känner på vingarna också för att veta att dom är helt klara (inte råa) men den gyllenbruna ytan brukar skvallra, är du osäker kan du sticka med vass kniv i köttet och se att genomskinlig köttsaft rinner ut.
  10. Låt svalna aningens innan servering
  11. Klart.
  12. Recept på lite olika såser att servera till finns på bloggen