Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 3 dl vätska, fingervarm (1dl risdryck och 2dl vatten)
  • 50 g margarin, rumsvarmt
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 3 dl lite grövre mjöl (tog bovete)
  • ca 4 dl finare mjöl med stärkelse (majsmjöl, rismjöl + majsstärkelse) + 2tsk xanthangummi

Gör så här:

 

  1. Rör ihop mjöler och xanthangummi i egen bunke.
  2. Smula ner jästen i en bunke (går även med torrjäst). Tillsätt vätskan och blanda tills jästen löses upp.
  3. Tillsätt margarin sirap, salt och sist mjölblandningen lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt i några minuter.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 1h.
  5. Dela sen i 4delar och kavla ut till någon cm-tjocklek, avsluta med kruskavel eller nagga med gaffel. Låt jäsa 30min på bakplåtspapper på ugnsform.
  6. Grädda till sist i 225-250grader mitt i ugnen i ca. 5-8minuter (tills du är nöjd med färgen).