Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 3 dl vätska, fingervarm (1dl risdryck och 2dl vatten)
- 50 g margarin, rumsvarmt
- ½ dl ljus sirap
- 1 tsk salt
- 3 dl lite grövre mjöl (tog bovete)
- ca 4 dl finare mjöl med stärkelse (majsmjöl, rismjöl + majsstärkelse) + 2tsk xanthangummi
Gör så här:
- Rör ihop mjöler och xanthangummi i egen bunke.
- Smula ner jästen i en bunke (går även med torrjäst). Tillsätt vätskan och blanda tills jästen löses upp.
- Tillsätt margarin sirap, salt och sist mjölblandningen lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda kraftigt i några minuter.
- Låt degen jäsa under bakduk i 1h.
- Dela sen i 4delar och kavla ut till någon cm-tjocklek, avsluta med kruskavel eller nagga med gaffel. Låt jäsa 30min på bakplåtspapper på ugnsform.
- Grädda till sist i 225-250grader mitt i ugnen i ca. 5-8minuter (tills du är nöjd med färgen).