Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En köttgryta med mycket indiska smaker. Serveras här med blomkåls- och sötpotatismos. Persiljesås passar också utmärkt att toppa med, receptet återfinns på bloggen. Grytan passar dock till mängder av tillbehör så som ris, coucous (finns av majs istället för vete) och till potatis för er som tål alternativt valfria puréer eller bara som det är med lite bröd till.

Du behöver:

  • 500g grytbitar av nöt (ex. högrev eller bog)
  • 2 morötter
  • 2 små gula lökar
  • 1 kanelstång
  • 2 tsk salt
  • 3 msk kryddblandning masala, köpt eller hemmagjord (länk till recept för att blanda själv hittar du HÄR)
  • 2 lagerblad
  • vatten
  • 3dl kokosmjölk
  • 1dl krossade/passerade tomater eller chilisås
  • 1 sötpotatis
  • ev. redning (ex. klibbrismjöl eller majsstärkelse)
  • Olja för stekning
  • ev. persilja eller koriander att avsluta och toppa med

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det i grytbitar, jag väljer som vanligt ca 2x2cm i storlek
  2. Fräs upp köttet i olja i en het gryta
  3. Häll på masala-kryddblandningen och täck precis med vatten
  4. Koka upp, sänk värmen och skumma av
  5. Skala och skär i lök och morot grovt
  6. Tillsätt också kanelstång och lagerblad samt salt
  7. Låt småputtra i ca. 1h
  8. Tillsätt tomaterna och kokosmjölken och skalad, tärnad sötpotatis och låt puttra ytterligare 30minuter
  9. Nu bör köttet vara mört
  10. Smaka av med ev. mer kryddning
  11. Toppa eventuellt med persilja eller koriander

Blomkåls- och sötpotatismos finner du recept på HÄR