Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En kryddig rätt med saftiga kycklingköttbullar i en curry-masala-sås. Servera med ex. Kokt ris, hirs eller quinoa. Toppa med falsk majo smaksatt med limesaft och limeskal + svartpeppar.
Du behöver:
Kycklingköttbullarna
- 400-500g kycklingfärs
- 1/2 tsk örtsalt
- 1 krm peppar
- 1 tsk vinäger
- 2 stjälkar salladslök (går att utesluta) -finhackad
- 1 vitlöksklyfta (går att utesluta) -pressad
- olja för stekning
Såsen
- 3 dl kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri)
- 1 dl chilisås eller passerade tomater
- 2-3 dl buljong (eller vatten och salt)
- 1 msk garam- eller tikka-masala kryddblandning (hemmagjord eller köpt)
- 2 tsk currypulver
- ev. Mjöl utblandat i vatten för redning (ex hirsmjöl, bovetemjöl, klibbrismjöl, Majsstärkelse etc)
Gör så här:
- Börja med att välja ut och förbereda tillbehören
- Sen gör du köttbullarna
- Blanda samman färsen med kryddning och den pressade vitlöken + finhackade salladslöken
- Hetta upp en stekpanna, ringla k olja
- Med blöta eller oljade händer (alternativt skedar) ta upp färs och forma bollar
- Stek i den heta pannan tills yta, bara yta
- Ta av köttbullarna när ytstekta
- Häll i samtliga ingredienser till såsen, förutom grönsakerna och redning
- Koka upp och smaka av
- Red eventuellt av med någon matsked mjöl utblandat i dubbelt så mycket vatten
- Lägg tillbaka köttbullarna och låt puttra tills genomtillagade
- Ta sist i tomater och spenat och låt mjukna
- Servera med kokt ris, quinoa eller hirsgryn exempelvis.
- Servera gärna med mer grönsaker och eventuellt en klick majo (recept HÄR) smaksatt med limeskal och limesaft + svartpeppar