Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En kryddig rätt med saftiga kycklingköttbullar i en curry-masala-sås. Servera med ex. Kokt ris, hirs eller quinoa. Toppa med falsk majo smaksatt med limesaft och limeskal + svartpeppar.

Du behöver:

Kycklingköttbullarna

  • 400-500g kycklingfärs
  • 1/2 tsk örtsalt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk vinäger
  • 2 stjälkar salladslök (går att utesluta) -finhackad
  • 1 vitlöksklyfta (går att utesluta) -pressad
  • olja för stekning

Såsen

  • 3 dl kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri)
  • 1 dl chilisås eller passerade tomater
  • 2-3 dl buljong (eller vatten och salt)
  • 1 msk garam- eller tikka-masala kryddblandning (hemmagjord eller köpt)
  • 2 tsk currypulver
  • ev. Mjöl utblandat i vatten för redning (ex hirsmjöl, bovetemjöl, klibbrismjöl, Majsstärkelse etc)

Gör så här:

  1. Börja med att välja ut och förbereda tillbehören
  2. Sen gör du köttbullarna
  3. Blanda samman färsen med kryddning och den pressade vitlöken + finhackade salladslöken
  4. Hetta upp en stekpanna, ringla k olja
  5. Med blöta eller oljade händer (alternativt skedar) ta upp färs och forma bollar
  6. Stek i den heta pannan tills yta, bara yta
  7. Ta av köttbullarna när ytstekta
  8. Häll i samtliga ingredienser till såsen, förutom grönsakerna och redning
  9. Koka upp och smaka av
  10. Red eventuellt av med någon matsked mjöl utblandat i dubbelt så mycket vatten
  11. Lägg tillbaka köttbullarna och låt puttra tills genomtillagade
  12. Ta sist i tomater och spenat och låt mjukna
  13. Servera med kokt ris, quinoa eller hirsgryn exempelvis.
  14. Servera gärna med mer grönsaker och eventuellt en klick majo (recept HÄR) smaksatt med limeskal och limesaft + svartpeppar