Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Gillar du som jag ingefära så kommer du att älska denna. Det är en mjuk kaka med lite mazarinliknande konsistens med smak och lite lite sting av ingefära, toppad med glasyr och kanderad ingefära.

Du behöver:

Kakan

  • 1 dl kokosflingor, går att byta mot frön (ex solrosfrön eller melonkärnor, eller nötter om du tål)
  • 1-2 msk riven färsk ingefära beroende på önskad mängd smak (börja med den mindre mängden om du är osäker)
  • 2 dl vätska, ex kokosmjölk eller annan valfri växtdryck
  • 1 dl kokossocker (vanligt socker funkar men kokossocker bidrar verkligen med både smak och färg, du kan även ta farinsocker)
  • 3 krm bakpulver
  • 3 krm fiberhusk
  • 1 dl majsmjöl (eller annat likvärdigt mjöl)
  • 1 dl majsstärkelse (eller annat likvärdigt mjöl/stärkelse)
  • 1/2 dl neutral olja

Glasyren

  • 2 dl socker
  • Ett par tsk apelsinsaft (färskpressad) eller vatten

Kanderad ingefära

  • ca 1 dl finskurna (skalade) bitar färsk ingefära istället för apelsinskal men för övrigt enligt detta recept
  • strösocker för topping

Gör så här:

  1. Börja med kakan, mixa först kokosflingor (eller frön om du väljer det) med vätskan till en lätt grynig massa
  2. Rör ner resterande ingredienser och blanda till en jämn smet
  3. Häll i bakplåtspappersklädd eller smörad + bröad form (olja + majsmjöl funkar utmärkt för detta) och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20 minuter
  4. Ta ut och låt svalna
  5. Under tiden för du ingefäran, skala ingefära och skiva/skär i tunna bitar
  6. Koks upp i vatten flera gånger enligt receptet, sila av emellan och byt vatten. 3-5 gånger blir lagom, så att ingefäran inte blir för stark
  7. Koka sen upp sockerlagen och tillsätt ingefäran, låt puttra (rör om då och då) tills lagen kokat in. Sila eventuellt av överskott
  8. Vänd ingefärsbitarna i socker
  9. Klart
  10. Blanda samman ingredienser till glasyren och toppa kakan med det + sist dom kanderade ingefärabitarna
  11. Klart!