Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Här kommer ett lite festligt recept på torsk med italienska smaker. Inspiration från Mathem.se. Serveras förslagsvis till potatismos eller ris.

4-6 personer

Du behöver:

  • 10 cm purjolök, det vita
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 100g soltorkade tomater i olja
  • 100g cocktailtomater
  • 100g svarta oliver utan kärnor
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 dl äppelmust, fin ofiltrerad sådan -alternativt vitt vin (men obs för allergener i vin)
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt, gärna örtsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 600g torskfilé
  • skal från 1 citron
  • 2,5 dl kokosmjölk, ren asiatisk tillsatsfri
  • 2 tsk vinäger, ex äppelcidervinäger
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1/2 röd chili -inga kärnor (går att skippa)
  • Gärna några klickar av hemmagjord variant på ”vitlökssmör”
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Skala lök o vitlök, finhacka.
  2. Skölj purjolöken och strimla.
  3. Finhacka chilin
  4. Dela även soltorkade tomater och cocktailtomater åtminstone i halvor/klyftor
  5. Fräs lök, purjo, vitlök och chili i olja i het panna tills glansigt
  6. Tillsätt soltorkade tomater, färska tomater, oliver och oregano.
  7. Tillsätt juice, kokosmjölk, vinäger, vatten, salt, peppar och hälften av basilikan och låt puttra några minuter för att ta smak
  8. Smaka av
  9. Skär torsken i önskad storlek och lägg i grytan, låt sjuda under lock i ca 5 minuter (lite beroende av storlek på fiskbitarna)
  10. Ta av, kontrollera att fisken är klar
  11. Klicka över eventuellt ”vitlökssmör” över fiskbitarna i grytan, toppa med citronskal och resten av basilikan som du finhackat
  12. Servera med ris eller potatismos exempelvis.