Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Här kommer ett lite festligt recept på torsk med italienska smaker. Inspiration från Mathem.se. Serveras förslagsvis till potatismos eller ris.
4-6 personer
Du behöver:
- 10 cm purjolök, det vita
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 100g soltorkade tomater i olja
- 100g cocktailtomater
- 100g svarta oliver utan kärnor
- 1 tsk torkad oregano
- 2 dl äppelmust, fin ofiltrerad sådan -alternativt vitt vin (men obs för allergener i vin)
- 1 dl vatten
- 1 tsk salt, gärna örtsalt
- 2 krm nymald svartpeppar
- 600g torskfilé
- skal från 1 citron
- 2,5 dl kokosmjölk, ren asiatisk tillsatsfri
- 2 tsk vinäger, ex äppelcidervinäger
- 1 kruka färsk basilika
- 1/2 röd chili -inga kärnor (går att skippa)
- Gärna några klickar av hemmagjord variant på ”vitlökssmör”
- olja för stekning
Gör så här:
- Skala lök o vitlök, finhacka.
- Skölj purjolöken och strimla.
- Finhacka chilin
- Dela även soltorkade tomater och cocktailtomater åtminstone i halvor/klyftor
- Fräs lök, purjo, vitlök och chili i olja i het panna tills glansigt
- Tillsätt soltorkade tomater, färska tomater, oliver och oregano.
- Tillsätt juice, kokosmjölk, vinäger, vatten, salt, peppar och hälften av basilikan och låt puttra några minuter för att ta smak
- Smaka av
- Skär torsken i önskad storlek och lägg i grytan, låt sjuda under lock i ca 5 minuter (lite beroende av storlek på fiskbitarna)
- Ta av, kontrollera att fisken är klar
- Klicka över eventuellt ”vitlökssmör” över fiskbitarna i grytan, toppa med citronskal och resten av basilikan som du finhackat
- Servera med ris eller potatismos exempelvis.