Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja. Förslag för vegansk (fiskfri) variant finns också nedan.

En riktig klassiker. Jag gör den med kokos som gräddsubstitut men med trix för att neutralisera bort kokossmak men samtidigt redning för maximal gräddighet.

Du behöver:

  1. 1 kg potatis, fast sort
  2. 1 stor gul lök
  3. valfritt med 1 vitlöksklyfta
  4. 2,5 dl kokosmjölk (garants rosa, tillsatsfria, från asiatiska hyllan -inte kokosdryck)
  5. 3,5 dl vatten
  6. 2 tsk äppelcidervinäger
  7. 2 msk mjöl för redning (ex. Hirsmjöl, majsmjöl eller bovetemjöl)
  8. salt (ca 1/2-1 tsk)
  9. peppar (gärna 5-pepparmix eller åtminstone blandning svartpeppar-kryddpeppar, ca 3 krm)
  10. Ca. 100 g ansjovis eller auberginesnjovis för veganvariant
  11. 3 msk anjovisspad (gäller även för veganvarianten då spad av aubergineanjovisen)
  12. ströbröd (hemmagjord eller köpt av allergivänlig variant -även krossade cornflakes funkar utmärkt) -att toppa med
  13. 3-4 msk mjölkfritt margarin -att toppa med


Vegansk anjovis. Bäst tycker jag tveklöst att Teglears variant som du finner HÄR finns men även andra liknande varianter finns på nätet om du söker ”aubergineanjovis)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Skala och strimla potatisen
  3. Skala och skiva löken och pressa/riv vitlöken
  4. Skiva/hacka anjovisen till mindre bitar
  5. Blanda potatis, lök, vitlök, anjovis, salt och peppar
  6. Vispa samman kokosmjölk, vatten, mjöl, vinäger och anjovisspad i kastrull och koka upp så att det reds av en aning
  7. Häll den varma vätskan över potatisblandningen
  8. Blanda och häll i ugnssäker form
  9. Strö på ströbröd och klicka ut margarinet
  10. Kör in i ugnen, grädda långt ner i ca 1,5 timmar (täck med aluminiumfolie om den börjar bli bränd på ytan)