Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Görs på sky efter stekning eller helst efter tillagning av kött/kyckling i stekpåse eller gryta i ugn. Går också bra med valfri buljong (köpt eller hemmagjord).
Blanda valfri mängd sky/buljong med ett par deciliter valfri juice (äppeljuice, äppelmust, lingonjuice, vinbärsjuice, tranbärsjuice etc) + 1 lagerblad + ev. någon matsked vinäger + ev. lite tomatpure eller hackade grönsaker så som morot eller lök eller någon ört och låt koka (okej att koka hårt för snabbare resultat) tills reducerat och önskad smakstyrka. Krydda efter önskemål. Sila. Red ev. av med valfri redning (ex. någon matsked majsstärkelse löst i lite vatten). Ps. äppelmust, kycklingbuljong och timjan ger jättegod sås till kyckling. Kombinera gärna också sås med någon gele. Ex. vinbärsskysås med vinbärsgele. Variationsmöjligheterna med såser och kryddningar är oändliga och när man får upp vanan går dom här såserna av bara farten.