vört2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ja… Till julen är väl vörtbröd ett “måste”. Ursprunget är min “sirapslimpa” som jag valt att modifiera till ett kryddigare bröd med vad för mig är juliga smaker.

Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 5dl vatten
  • 1 dl av en lite mörkare och smakrikare sirap: muscavadosirap alternativt rörsockersirap eller vanlig mörk sirap. Lönnsirap går också bra. Men ha nu koll på innehållet, sirap är inte alltid bara sirap.
  • 1-1,5 tsk salt
  • Ca. 5dl mjölblandning, gärna hälften av någon ”grövre smakrikare sort” (Jag använde 3dl bovetemjöl, 1dl rismjöl och 1dl majsstärkelse -ungefär)
  • 1dl nyponskalsmjöl
  • 1msk fiberhusk
  • 1tsk xanthangummi
  • Kryddning (här med 1 msk pomerans, 3krm mald nejlika, 2tsk mald ingefära, 0,5tsk kanel ELLER valfri egen kryddning)
  • 1/2 dl torkade tranbär/lingon/blåbär alternativt russin. Jag använde tranbär.Går också att utesluta.
  • Mjöl för utbak (jag använde bovetemjöl, ca 1dl)

vört1

Gör så här:

  1. Rör ihop mjölet, fiberhusk, xanthan, salt och kryddor i en bunke.
  2. Rör ihop växtdryck/vatten och jäst i en, tillsätt sirapen.
  3. Tillsätt mjölet i den våta blandningen och vispa med elvisp eller kör i hushållsmaskin med degkrok tills HELT homogen deg.
  4. Degen ska vara väldigt kladdig, misstänker nog att jag inte använde allt mjöl heller faktiskt. Var inte rädd för kladdig deg.
  5. Rör sist ner dom torkade bären
  6. Låt degen jäsa i 1,5-2h.
  7. Sätt ugnen på 200grader
  8. Knåda degen på välmjölat bakbord lite lätt och forma en fin limpa efter eget tycke.
  9. Skåra med vass kniv
  10. Sätt in brödet mitt i ugnen och grädda 10min på 200grader, sänks sen temperaturen till 175grader
  11. Grädda vidare i 25-30minuter
  12. Låt svalna under bakduk