Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
- 4dl mjölblandning (2dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl, 1dl majsstärkelse)
- 1tsk fiberhusk
- 3 krm xanthangummi
- 1 krm salt
- 1/2 msk bakpulver
- 2tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljessens
- 7 dl vatten
- 1msk socker (ger ännu mer färg till pannkakan och används för att mortla saffranet)
- 2 dl kokosmjölk (asiatisk och ren tillsatsfri, annan växtdryck eller vatten funkar men fettet i kokosmjölken lyfter saffranssmaken)
- 1 kuvert saffran (0,5g)
- 1 tsk mald kardemumma
- olja för stekning
Gör så här:
- Börja med att mortla saffranet med sockret
- Blanda sen saffran/socker-blandningen med kokosmjölken och koka upp för att frigöra mer smak, kan med fördel t.o.m förberedas en tid i förväg
- Blanda saffransmjölken med vattnet (måste kylas ner så man inte blandar i het vätska i mjölerna)
- Rör samman torra ingredienser för sig och häll sen ner vätska medan du vispar (så du slipper klumpar)
- Vispa till jämn smet (får du klumpar kan du dra ett varv med stavmixer, men det är inte hela världen med lite klumpar)
- Låt smeten svälla ca 5 minuter
- Hetta upp en panna med olja (det är viktigt med en bra panna vid stekning av multiallergipannkakor)
- En pannkaka motsvarar ca 1 dl smet, häll i när pannan är het
- Vänd först när du börjar se att kanterna får lite färg och att smeten torkar på ovansidan av värmen underifrån, använd en platt stekspade
- Vänd
- Fortsätt steka pannkakor på medelhög temperatur