skinka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Har ni någon aning om hur mycket ”strunt” det finns i den färdiga skinkan från butik? Läst innehållsförteckningen? Även om man köper en som ännu inte är griljerad innehåller ändå den kokta eller rimmade skinkan massor som enligt mig är totalt onödigt. Dessutom har flera ingredienser risk för ursprung i ex. vete. Så för att vara helt säker, köp en rå skinka och gör alla steg själv. Alternativt köp den rimmade eller rimmade och kokta som du hittat och som funkar för er och gör enbart griljeringen. Oavsett får du här alla stegen.

Rimma

  1. Gnid in skinkan i blandning av 1dl socker och 2 delar salt
  2. Låt skinkan ligga i 1 dygn i kylen
  3. Koka upp en lake med proportionerna  1 liter vatten, 1dl grovsalt utan jod, 1msk socker. Koka några minuter tills allt socker och salt smält.   Du kommer behöva flera liter men håll dig till proportionerna.
  4. Låt kallna HELT.
  5. Häll laken över skinkan så att den täcks helt.
  6. Låt rimma i kylen, du kan vända den någon gång per dag
  7. Processen tar ca 1-2veckor (beroende av storlek på skinkan)
  8. Ev. grumlig lake ska bytas ut
  9. När skinkan är färdigrimmad ska den kokas ELLER ugnsbakas

Koka

  1. Vattna ur skinkan, lägg den i vattenbad i kylen över natten (10-12h)
  2. Lägg sen skinkan i gryta/kastrull med nytt vatten så den täcks helt
  3. Lägg i ev. kryddning: ex. 1lagerblad, 6 kryddpepparkorn, 4 vitpepparkorn, 1 morot och 1 gul lök
  4. Koka upp och låt sen sjuda tills genomstekt temperatur (75grader) -använd stektermometer men ta bort från plattan redan kanske vid 70grader för den fortsätter sedan att stiga (ca 1h/kg)
  5. Häll av och lägg upp skinkan
  6. Dra bort svålen
  7. Låt skinkan svalna/vila

Ugnsbaka

  1. Vattna ur, lägg den i vattenbad i kylen över natten (10-12h)
  2. Svep in skinkan i grillfolie (svålsidan uppåt)
  3. Låt skinkan gå i ugnen på 175grader tills innertemperatur på 75grader (använd stektermometer)
  4. Öppna foliet, ta bort svålen
  5. Låt skinkan svalna/vila
  6. Klart! Skär upp!

Griljera

  1. OM skinkan ej griljeras genast efter att den svalnat från kokning eller ugnsbakning ska den istället förvaras i spadet från kokningen/ugnsbakningen (som också ska ha kylts ner för sig)
  2. Vid griljering.
  3. Skär ev. skåror i fettet.
  4. Pensla med valfritt ”klet” som klister, jag brukar blanda honung, senap och lite majsstärkelse men det går faktiskt bra med bara vatten och stärkelse och ev. kryddning för den som har mer begränsat (annars valfria vätskor och stärkelse samt smaksättning)
  5. Pensla skinkan
  6. Stick ev. ner kryddnejlikor
  7. Strö på valfritt krisp, jag använder helst hemmagjort ströbröd av glutenfritt hembakt bröd men polenta (majsgryn) eller krossade cornflakes går också bra (finns även ännu mer allergivänlig variant där man enbart strör på socker på fettet och griljerar)
  8. Steker i ugn på 225grader i ca 15minuter eller tills griljeringen fått färg
  9. Låt svalna/vila
  10. Klart! Skär upp!

Jag serverar alltid med senap och hemkokt äpplemos, gärna på vört-inspirerat hembakt bröd. MUMS!

skinka2