Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

4 personer

Du behöver:

Kalkonbröst

  • peppar
  • salt
  • 2tsk timjan
  • 2msk olivolja
  • 1msk honung
  • 2msk chilisås
  • 2 kalkonbröstfiléer
  • mjölkfritt margarin eller mer olja för stekning

Hasselbacksbetor

  • 12 gulbetor (försök att ta lika stora eller sådana som du kan dela och forma till lika storlek)
  • olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2tsk timjan
  • salt peppar

Svartvinbärssås

  • 2 dl koncentrerad svartvinbärsjuice
  • 3 dl buljong
  • klibbrismjöl eller majsstärkelse för redning
  • 1 kvist timjan eller 2 tsk timjan i en tepåse
  • salt/peppar

”Smör”slungade grönsaker

  • minimorötter
  • salladsärtor
  • 2msk mjölkfritt margarin
  • salt
  • peppar

Citron och timjan”smör”

  • 50g mjölkfritt margarin
  • 1tsk timjan
  • skal och saft från 1 citron
  • 1msk olivolja
  • örtsalt (eller salt och peppar)

Gör så här:

  1. Börja med att marinera köttet i blandning av honung, chilisås, timjan, olja, salt och peppar. Ställ i kylen.
  2. Nu kan du förbereda citron- och timjan”smöret”. Blanda samman margarinet med slak och saft från citron samt timjan och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på plastfolie, vira in och forma en korv genom att tvinna ändarna. Lägg in i frysen för att stelna, går lätt att skära skivor vid servering.
  3. Skala betorna och skåra med vass kniv bara nästan igenom hela betan. Pensla med en blandning av olja och timjan. Lägg i en oljad ugnsform och salta + peppra. Hacka även över vitlöken. In i ugnen på 175 grader i totalt 45min (iaf om små som i mitt fall)
  4. Blanda samman alla ingredienser förutom redningen till såsen. Koka upp. Smaka av, kanske behövs mer juice eller buljong, salt eller peppar? Smaken beror mycket på buljongen som du använder. Tål ni så använd gärna en viltfond + vatten för rätt typ av smak. Såsen ska smaka tydligt av svarta vinbär men ändå med en hel del sälta. Red av med valfritt mjöl som du blandat ut i vatten. Ta ur timjankvisten eller tepåsen.
  5. Koka samtidigt upp morötterna i saltat vatten (bara så att dom bara lätt börjar mjukna, några minuter). I slutet lägger du i salladsärtorna, max 1minut. Ta av, häll av och lägg grönsakerna i iskallt vatten.
  6. Hetta upp en panna. Bryn upp kalkonen i olja. När ungefär 20minuter kvar på betorna kan du även stoppa in kalkonen i ugnen (jag känner på kalkonen för att se att den inte blir överkokt, men 72 grader är den temperatur som kalkonen ska nå (jag brukar ta ut kanske lite tidigare och låta dom sista graderna stiga på eftervärme utanför ugnen när köttet vilar).
  7. När kalkonen och betorna är färdiga, ta ut och låt vila.
  8. Under tiden värmer du upp såsen på nytt och steker upp grönsakerna i margarin i het panna, salta och peppra.
  9. Skär upp kalkonen.
  10. Servera!