Kalkon/kyckling med stekt ris och kall mango/kokos-sås

  1. Koka ris dagen innan så det hinner svalna. Strimla eller hacka grönsaker så som morot, gul- eller polkabeta, purjo, selleri, paprika (ja… vad som helst). Fräs grönsakerna i panna, krydda med valfria smaker, jag gillar vitlök, koriander, limeskal och chili, salt o peppar. Tillsätt riset och stek några minuter. Klart.
  2. Såsen är kall. Mixa mango eller ananas (färsk, konserverad eller fryst) -jag gillar alltid färskt- tillsammans med kokosmjölk. Mitt tips är att börja mixa frukten och sen tillsätta kokosmjölk lite i taget så ni kan styra kokossmaken lite. Ha också i lite limesaft och rivet limeskal. I slutet kryddas det med salt, peppar, chili/tabasco. Blir kallt, fräsch, fruktigt, krämigt och hett.
  3. Kyckling/kalkon gnides in med kryddor, ex. salt, peppar, paprika, ingefära, limeskal. Fräs på i olja/margarin i stekpanna för yta på alla sidor. Tillaga klart i ugnen på ca. 175 grader ca. 20minuter (beroende på storlek av kyckling/kalkonfile). Låt köttet vila, gärna täckt med aluminiumfolie, innan det skärs upp.

Såsen passar utmärkt till fågel och fisk men även till lamm.

Till lamm:  använd då gärna ananas och mynta.

Till vit fisk så som Hoki passar koriander, lime och mango.