Leker med utseende och konsistens på mat för variation. Sonen har hört talas om fiskpinnar. Fisk går inte här hemma. Idag blev det därför kalkonpinnar.
Fyllning av kryddad kalkonfärs, innesluten av en riktigt krispig panering
Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och FISK bl.a.
4pers
Du behöver:
- 500g Kalkonfärs (eller kycklingfärs) alternativt kalkon-/kycklingkött och mal/mixa själv
- 4msk Majsstärkelse
- Valfri kryddning (här blev det örtsalt, svartpeppar, lökpulver)
- Polenta
- fint mjöl så som klibbrismjöl -går att utesluta
- frityrsmet enligt recept HÄR -går att utesluta
- olja/mjölkfritt margarin för stekning
Gör så här
- Blanda färsen, kryddningen och stärkelsen väl. Jag körde snabbt med degkrokarna på elvispen.
- Lägg ut bakplåtspapper på en skärbräda eller en ugnsplåt (används som hjälpmedel)
- Platta ut färsen i form av en rektangel med ca 1cm tjocklek på bakplåtspapper.
- Pudra över klibbrismjöl -går att utesluta
- Pensla med frityrsmet -går att utesluta
- Pudra över polenta (du kan strunta i stegen i 4+5 och bara strö på polenta men då blir det inte riktigt lika krispigt, men nog så gott ändå -har gjort biffar på det viset förut)
- Lägg ett bakplåtspapper ovanpå
- Ta nu hjälp av ytterligare en plåt eller skärbräda. Lägg den ovanpå det nya bakplåtspapperet, lyft upp hela ”paketet” och vänd allting så att den understa plåten/skärbrädan nu kommer överst
- Ta bort det övre bakplåtspapperet och upprepa mjöl/frityrsmet och polenta (eller bara polenta) i steg 4-6
- Använd en vass kniv för att skära ut ”pinnarna”.
- Vänd gärna skärytorna också lite lätt i polenta
- Hetta upp en panna på medelhög värme
- Stek pinnarna i olja eller mjölkfritt margarin
- Man kan med fördel platta till lite medan stekspade när man steker första sidan (för att pinnen ska behålla sitt ”pinn-utseende” och inte studsa upp mer som en ”korv”)
- Låt gärna rinna av på bakplåtspapper
Vi valde att servera våra idag med ris + citron- och dillsås.
Tips! 1 Går att göra vegetariska, gör med mixade kikärtor exempelvis istället för kalkon.
Tips! 2 Går förstås att göra egna fiskpinnar med fisk (om man tål fisk) men då skulle jag bara skära bitar och panera (vill man hellre ha den riktiga fiskpinne-känslan som från skolmatsalen kan man dock mixa fisken med stärkelse och kryddor precis som ovan med kalkonen)
Överblivna ”pinnar” funkade toppenbra att servera i en allergivänlig tortilla-wrap tillsammans med vitkålsstrimlor, cocktailtomater, melonbitar, vindruvor, salsa och vitlökssås. Gårdagens middagsrester blev dagens lunch. Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.