Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ibland stirrar man sig så blind på att göra rätter allergivänliga att man glömmer bort dom som nästan är det i sitt ursprung. Kalops egentligen, innehåller varken mjölk, ägg eller soja i sin naturliga form. Bara byte av mjöl för redning så är det klart.
Du behöver:
- 1kg nötkött, högrev eller bog
 - 1stor gul lök
 - 3st morötter
 - ca 2-3msk klibbrismjöl (eller annan valfri redningsmjöl)
 - 2lagerblad
 - 12kryddpepparkorn
 - Buljong eller fond (jag använde hemkokt buljong från kyckling -i urpsrungsrecept ska man nog använda kalvfond – men 3dl av vår buljong dög fint)
 - 1msk tomatpuré -kan uteslutas (ingår inte i originalrecept)
 - 2stk salt
 - 2krm vitpeppar
 - Vatten
 - Olja eller mjölfritt margarin för stekning
 
Serveras i vanliga fall med kokt potatis men i och med att det inte tåls här hemma blev det ris, kokta morötter och haricoverts. Självklart inlagda rödbetor till (superenkelt att göra själv).
Gör så här:
- Putsa köttet och skär det i grytbitar, jag tog ca 2x2cm i storlek
 - Hacka löken och dom skalade morötterna i likvärdigt stora bitar
 - Hetta upp en gryta
 - Fräs köttet i olja eller mjölfritt margarin på hög värme
 - Tillsätt morötterna och löken och fräs lite till
 - Strö över mjölet och blanda ner det
 - Rör i lagerbladen, kryddpepparn, saltet och buljongen -jag använde här även lite tomatpuré
 - Tillsätt vatten så att kött och grönsaker täcks
 - Koka upp
 - Skumma av
 - Sänk temperaturen och låt sjuda i ca 1-1,5h (tills köttet mjuknat)
 - Rör om då och då
 - Smaka av med ev. mer kryddning
 - Om det behövs, red av mer
 - Klart!
 
