Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ibland stirrar man sig så blind på att göra rätter allergivänliga att man glömmer bort dom som nästan är det i sitt ursprung. Kalops egentligen, innehåller varken mjölk, ägg eller soja i sin naturliga form. Bara byte av mjöl för redning så är det klart.
Du behöver:
- 1kg nötkött, högrev eller bog
- 1stor gul lök
- 3st morötter
- ca 2-3msk klibbrismjöl (eller annan valfri redningsmjöl)
- 2lagerblad
- 12kryddpepparkorn
- Buljong eller fond (jag använde hemkokt buljong från kyckling -i urpsrungsrecept ska man nog använda kalvfond – men 3dl av vår buljong dög fint)
- 1msk tomatpuré -kan uteslutas (ingår inte i originalrecept)
- 2stk salt
- 2krm vitpeppar
- Vatten
- Olja eller mjölfritt margarin för stekning
Serveras i vanliga fall med kokt potatis men i och med att det inte tåls här hemma blev det ris, kokta morötter och haricoverts. Självklart inlagda rödbetor till (superenkelt att göra själv).
Gör så här:
- Putsa köttet och skär det i grytbitar, jag tog ca 2x2cm i storlek
- Hacka löken och dom skalade morötterna i likvärdigt stora bitar
- Hetta upp en gryta
- Fräs köttet i olja eller mjölfritt margarin på hög värme
- Tillsätt morötterna och löken och fräs lite till
- Strö över mjölet och blanda ner det
- Rör i lagerbladen, kryddpepparn, saltet och buljongen -jag använde här även lite tomatpuré
- Tillsätt vatten så att kött och grönsaker täcks
- Koka upp
- Skumma av
- Sänk temperaturen och låt sjuda i ca 1-1,5h (tills köttet mjuknat)
- Rör om då och då
- Smaka av med ev. mer kryddning
- Om det behövs, red av mer
- Klart!