ANNONS Annons

kalops

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ibland stirrar man sig så blind på att göra rätter allergivänliga att man glömmer bort dom som nästan är det i sitt ursprung. Kalops egentligen, innehåller varken mjölk, ägg eller soja i sin naturliga form. Bara byte av mjöl för redning så är det klart.

Du behöver:

  • 1kg nötkött, högrev eller bog
  • 1stor gul lök
  • 3st morötter
  • ca 2-3msk klibbrismjöl (eller annan valfri redningsmjöl)
  • 2lagerblad
  • 12kryddpepparkorn
  • Buljong eller fond (jag använde hemkokt buljong från kyckling -i urpsrungsrecept ska man nog använda kalvfond – men 3dl av vår buljong dög fint)
  • 1msk tomatpuré -kan uteslutas (ingår inte i originalrecept)
  • 2stk salt
  • 2krm vitpeppar
  • Vatten
  • Olja eller mjölfritt margarin för stekning

Serveras i vanliga fall med kokt potatis men i och med att det inte tåls här hemma blev det ris, kokta morötter och haricoverts. Självklart inlagda rödbetor till (superenkelt att göra själv).

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det i grytbitar, jag tog ca 2x2cm i storlek
  2. Hacka löken och dom skalade morötterna i likvärdigt stora bitar
  3. Hetta upp en gryta
  4. Fräs köttet i olja eller mjölfritt margarin på hög värme
  5. Tillsätt morötterna och löken och fräs lite till
  6. Strö över mjölet och blanda ner det
  7. Rör i lagerbladen, kryddpepparn, saltet och buljongen -jag använde här även lite tomatpuré
  8. Tillsätt vatten så att kött och grönsaker täcks
  9. Koka upp
  10. Skumma av
  11. Sänk temperaturen och låt sjuda i ca 1-1,5h (tills köttet mjuknat)
  12. Rör om då och då
  13. Smaka av med ev. mer kryddning
  14. Om det behövs, red av mer
  15. Klart!