kalops

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ibland stirrar man sig så blind på att göra rätter allergivänliga att man glömmer bort dom som nästan är det i sitt ursprung. Kalops egentligen, innehåller varken mjölk, ägg eller soja i sin naturliga form. Bara byte av mjöl för redning så är det klart.

Du behöver:

  • 1kg nötkött, högrev eller bog
  • 1stor gul lök
  • 3st morötter
  • ca 2-3msk klibbrismjöl (eller annan valfri redningsmjöl)
  • 2lagerblad
  • 12kryddpepparkorn
  • Buljong eller fond (jag använde hemkokt buljong från kyckling -i urpsrungsrecept ska man nog använda kalvfond – men 3dl av vår buljong dög fint)
  • 1msk tomatpuré -kan uteslutas (ingår inte i originalrecept)
  • 2stk salt
  • 2krm vitpeppar
  • Vatten
  • Olja eller mjölfritt margarin för stekning

Serveras i vanliga fall med kokt potatis men i och med att det inte tåls här hemma blev det ris, kokta morötter och haricoverts. Självklart inlagda rödbetor till (superenkelt att göra själv).

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det i grytbitar, jag tog ca 2x2cm i storlek
  2. Hacka löken och dom skalade morötterna i likvärdigt stora bitar
  3. Hetta upp en gryta
  4. Fräs köttet i olja eller mjölfritt margarin på hög värme
  5. Tillsätt morötterna och löken och fräs lite till
  6. Strö över mjölet och blanda ner det
  7. Rör i lagerbladen, kryddpepparn, saltet och buljongen -jag använde här även lite tomatpuré
  8. Tillsätt vatten så att kött och grönsaker täcks
  9. Koka upp
  10. Skumma av
  11. Sänk temperaturen och låt sjuda i ca 1-1,5h (tills köttet mjuknat)
  12. Rör om då och då
  13. Smaka av med ev. mer kryddning
  14. Om det behövs, red av mer
  15. Klart!