Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Egentligen kan du ta vilken som helst av mina kladdkakerecept och byta ut kakao mot någon matsked kanel och möjligen tillsätta aningens mer mjöl, men den här är både vackrare och faktiskt godare. Fortfarande enkel att göra. Ett av våra äldsta men också mest favoriserade recept som jag förbättrar o justerar aningens med tiden, och uppdaterar på bloggen.
Du behöver:
kakan
- 125 g margarin
- 2 dl socker
- 3 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1 dl majsstärkelse eller 1 dl vardera av majsmjöl, rismjöl/hirsmjöl och majsstärkelse -går även att göra renodlad på bovetemjöl)
- knappt 3 krm xanthangummi (skippa om du använder bovetemjöl)
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 dl kokosmjölk, ren asiatisk tillsatsfri (går att byta mot vatten eller annan växtdryck)
- 1/2 tsk mald kardemumma
- Något att smöra och bröa en springform med (ex olja/margarin och majsströbröd)
fyllning
- 1msk socker
- 25g smält mjölkfritt margarin
- 3 tsk kanel (du kan även köra en pepparkaksvariant med pepparkakskrydda)
- 1 msk majsmjöl
Gör så här:
- Smält allt margarin (både till kakan och till fyllningen) och låt svalna
- Ta nu av ca. 25g av margarinet (1/4 dl) och lägg i en egen skål till fyllningen
- Blanda i kanel och socker till fyllningen och blanda detta i skålen med det margarin som du nu lagt undan, rör även i den lilla mängden mjöl för att stabilisera fyllningen (detta toppar du kakan med i slutet, precis innan gräddning)
- Ta nu alla torra ingredienser till kakan och blanda samman i en bunke
- Tillsätt resten av margarinet (125g) och kokosmjölken och rör till homogen blandning
- Häll smeten i en smörad och bröad form
- Ringla på kanel/margarin/sockerblandningen
- Gör gärna lite fina former genom att dra en tandpetare över kakans yta och gärna ned mot botten för att sprida toppingen både ovanpå och lite inuti kakan
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20minuter
- Låt svalna
- Servera med ex. veganglass eller växtgrädde