Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a
Med inspiration från underbara Eva-Lott (se här) har jag tagit fram det här receptet på allergivänliga kanelkakor med kokos- och boveteflingor och framförallt bakade på muscovadosocker för en underbart smakrik och kolalik karaktär.
Ca 25 kakor
Du behöver:
- 200 g mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara -rumsvarmt
- 2 dl muscovadosocker (eller farinsocker)
- 1 dl strösocker
- 1 msk kokosmjölk
- 1,5 tsk mald kanel
- 2 krm bikarbonat
- 4 krm bakpulver
- 5 dl boveteflingor eller likvärdigt substitut (havre borde funka för er som tål)
- 1 dl majsmjöl
- 1 dl majsstärkelse
- 1 tsk xanthangummi
- 1 nypa salt
- eventuellt smält choklad att doppa i eller ringla över
Gör så här:
- Rör samman muscovadosocker, socker och margarin mer kokosmjölken
- Tillsätt bikarbonat, kanel och bakpulver och blanda
- Tillsätt resterande ingredienser och rör till en jämn men kladdig deg
- Fördela till kakor, jag använder ett i mjölat matskedsmått för att ”skopa up” kakdegen och lägga upp på fat
- Kyl ca 30-60 minuter
- Lägg sen ut glest på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 175 grader
- Ta ut, kakorna är fortfarande mjuka när varma -om dom smält ut ojämnt kan man nu passa på att med sked eller stekspade justera eventuella ”fula” kanter, bara ”putta” in dom
- Låt svalna
- Doppa eventuellt i smält choklad eller ringla över smält choklad eller ät bara som dom är