Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Med inspiration från underbara Eva-Lott (se här) har jag tagit fram det här receptet på allergivänliga kanelkakor med kokos- och boveteflingor och framförallt bakade på muscovadosocker för en underbart smakrik och kolalik karaktär.

Ca 25 kakor

Du behöver:

  • 200 g mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara -rumsvarmt
  • 2 dl muscovadosocker (eller farinsocker)
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kokosmjölk
  • 1,5 tsk mald kanel
  • 2 krm bikarbonat
  • 4 krm bakpulver
  • 5 dl boveteflingor eller likvärdigt substitut (havre borde funka för er som tål)
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 nypa salt
  • eventuellt smält choklad att doppa i eller ringla över

Gör så här:

  1. Rör samman muscovadosocker, socker och margarin mer kokosmjölken
  2. Tillsätt bikarbonat, kanel och bakpulver och blanda
  3. Tillsätt resterande ingredienser och rör till en jämn men kladdig deg
  4. Fördela till kakor, jag använder ett i mjölat matskedsmått för att ”skopa up” kakdegen och lägga upp på fat
  5. Kyl ca 30-60 minuter
  6. Lägg sen ut glest på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 175 grader
  7. Ta ut, kakorna är fortfarande mjuka när varma -om dom smält ut ojämnt kan man nu passa på att med sked eller stekspade justera eventuella ”fula” kanter, bara ”putta” in dom
  8. Låt svalna
  9. Doppa eventuellt i smält choklad eller ringla över smält choklad eller ät bara som dom är