karamelliserat2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Karamelliserad frukt. Här plommon men det funkar även med äpple, päron, aprikos, persika, nektarin, banan etc. Servera med valfri veganglass eller med vegangrädde, ex. kokosgrädde och gärna sirap/lönnsirap/honung. Ni som tål kan även använda lite hackade nötter att toppa med. EN liten skvätt konjak eller annan sprit också ovanpå för vuxenvariant om ni hittar sprit som allergierna tolererar. Tanken är att efterrätten görs på bara några minuter och kräver minimal tillgång till några specifika allergivänliga ingredienser så som speciella mjölsorter. Smula kanske på några kakor eller lite granola om du har färdigt som ligger i gömmorna. Som frukt/bärpaj men utan skalet/smuldegen (och Ja, jag vet att det är smulorna som är något av det bästa i en paj men det här duger gott och väl och framförallt går detta mycket snabbare och går att få till lite spontant även för oss allergifamiljer som annars behöver massa förberedelser i det mesta).

karamelliserat

Du behöver:

  • 2msk socker
  • 2msk mjölkfritt margarin (går att skippa)
  • 2msk sirap eller honung
  • vaniljstång/vaniljpulver eller vaniljsocker
  • valfritt med annan kryddning så som kanel (gärna stång), kardemumma, kryddnejlika, stjärnanis etc
  • Frukt, här nyplockade plommon som jag halverat och nog i mängd för att täcka hela pannan

Gör så här:

  1. Lägg socker, margarin och sirap tillsammans med valfri kryddning i en stekpanna och hetta upp
  2. Låt bli en homogen sirap och puttra lite lätt någon minut
  3. Lägg ner frukten och låt fräsa i en till ett par minuter (beror lite på frukten som används)
  4. Vänd och upprepa på andra sidan
  5. Ta av
  6. Servera med glass, grädde och/eller sirap/honung