kardemumma1

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Du kan förstås byta ut kryddningen mot exempelvis pepparkakskryddor eller annan valfri kryddning

Kakan

Val av form är valfritt men påverkar gräddningstiden. En sats räcker ungefär för en form på 30x40cm (men går göra större och mindre men ökar på höjden)

Du behöver:

  • 5 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • knappt 1tsk xanthangummi
  • 2 dl socker
  • 2 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 1tsk bikarbonat
  • 100 g margarin
  • 2 dl vätska (vatten eller växtdryck)
  • 1dl äppelmos/lingonsylt exempelvis
  • 1tsk vinäger
  • Något att smöra och bröa en form med (ex. olja och kaksmulor)

Gör så här:

  1. Smält margarinet och låt svalna
  2. Smöra och bröa en form
  3. Blanda alla torra ingredienser
  4. Rör samman äppelmos, vinäger och vätska och rör ner i dom torra ingredienserna
  5. Vispa sist ner margarinet snabbt (vispa inte för mycket)
  6. Häll i form
  7. Grädda i 175grader under ca 30minuter
  8. Ta ut och låt svalna innan du tar på frosting

Frostingen

  • 2dl florsocker (jag använder stärkelsefritt)
  • 1msk vatten
  • några droppar citronsaft
  • 3-4msk mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 50g mjölkfri vit choklad
  • 1msk majsstärkelse (cirka)
  1. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikro men rör om ofta så att det inte bränns
  2. Låt chokladen svalna till rumstemperatur
  3. Rör ihop florsocker och vatten + citronsaft till slät glasyr
  4. Vispa hårt samman med det rumsvarma margarinet
  5. Tillsätt nu stärkelse under vispning för att göra frostingen tjockare
  6. Strila ner den svalnade vita chokladen under hård vispning
  7. Nu är frostingen en slät och len tjockare variant av glasyr (passar perfekt att använda redan)
  8. MEN du kan också ställa frostingen i kylen i 15min för att stelna och vispa upp den som kall för en luftigare variant som ovan
  9. Bred på frosting på kakan och dekorera ev. med lingon

kardemumma2