Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och helt fri från växtdryck. Veganskt. Sockerfritt.

Här kommer ett tips som jag fick av ”fröken Karin” från mina småttingars förskola. Dom går just nu på en alldeles underbar privat förskola, en förskola helt klart utöver det vanliga. En förskola som vi faktiskt aktivt valde just för att jag upplevda att värdegrunden och bemötandet gentemot behovet av särskild anpassning pga allergi var så bra. Riktiga eldsjälar! Få förunnat. Men nog om det… Där på förskolan är det iaf noga att maten ska vara anpassad och god, passa både allergiker och icke-allergiker. Här fick jag höra om det magiska ”äppelriset”. Det är alltså en risgrynsgröt smaksatt med äpple. Annars görs den helt enkelt av risgryn och vatten. Låter konstigt men det är SÅ gott. Helt sockerfritt dessutom.

Instruktionen från Karin är: ”Koka gröten enligt instruktion men bara med vatten. Vänd sen i äppelkompott. Klart!” Men jag bjuder på mina mått åt er.

Du behöver:

  • 2 dl grötris
  • 50g mjölkfritt margarin, ex floras mjölkfria bredbara
  • 10-12 dl vatten
  • 1 nypa salt eller 2
  • 1 vaniljstång (valfritt men helt klart godast)
  • 1 kanelstång (valfritt)
  • 2-3 dl äppelkompott, jag har bara skalat, hackat och kokat ihop äpplen tills alldeles mjuka och mosiga. Osötad äppelmos funkar också.
  • Valfria tillbehör till servering

Gör så här:

  1. Koka upp riset med margarin och 4 dl av vattnet och låt puttra under omrörning
  2. När nästan allt vatten puttrat bort kan du tillsätta resten av vattnet, skrapad vaniljstång, ev kanelstång och salt. Rör om.
  3. Sänk värmen och låt svälla under lock i 30-40 minuter, rör om då och då.
  4. När gröten är klar, vänd ner äppelkompotten

TIPS! Vill du istället göra en klassisk risgrynsgröt så har jag ett supergott recept HÄR!