Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Till en halv ugnsplåt, dubbla mängden om du ska göra en hel. Jag gör helst i en form om ca. 20-30cm och då passar den här mängden lagom. Jag gör gärna med lite kaffesmak både i kakan och i glasyren men det går enkelt att skippa.
Du behöver:
Kakan
- 1 dl neutral olja (ex. raps) alternativt 100g smält mjölkfritt margarin
- 2,5 dl kokosmjölk eller annan vätska
- 2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakaopulver
- 2 tsk bakpulver
- 4 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
- 1 tsk xanthangummi
- 1 msk pulver för snabbkaffe (går att utesluta)
- Något att smöra och bröa en form med, ex. olja och kakaopulver
Glasyren
- 50g mjölkfritt margarin
- 2 msk kakao
- 2 msk kokosmjölk, annan vätska eller starkt kallt kaffe (jag kör helst kokosmjölk men även här 1-2 msk pulver för snabbkaffe)
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Topping
- Kokosflingor
Gör så här:
- Värm ugnen till 200 grader
- Smöra och bröa en form alternativt klä med bakplåtspapper
- Blanda vätskorna för sig (gärna lite ljumna i temperaturen)
- Rör ut pulverkaffet i vätskan
- Blanda samman alla torra ingredienser för sig
- Vispa ner vätskan till dom torra, rör runt tills du får en homogen smet
- Bred ut smeten i ugnsformen
- Grädda mitt i ugnen i 20 minuter
- Ta ut och låt svalna
- Gör nu glasyren
- Smält margarinet och blanda med vätskan
- Tillsätt kakao och florsocker och vispa till en jämn glasyr, låt svalna innan du häller på kakan
- Låt kakan stelna i kylen, toppa med kokosflingor (gärna i mängder) när glasyren stelnat bara aningens