Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Till en halv ugnsplåt, dubbla mängden om du ska göra en hel. Jag gör helst i en form om ca. 20-30cm och då passar den här mängden lagom. Jag gör gärna med lite kaffesmak både i kakan och i glasyren men det går enkelt att skippa.

Du behöver:

Kakan

  • 1 dl neutral olja (ex. raps) alternativt 100g smält mjölkfritt margarin
  • 2,5 dl kokosmjölk eller annan vätska
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 msk pulver för snabbkaffe (går att utesluta)
  • Något att smöra och bröa en form med, ex. olja och kakaopulver

Glasyren

  • 50g mjölkfritt margarin
  • 2 msk kakao
  • 2 msk kokosmjölk, annan vätska eller starkt kallt kaffe (jag kör helst kokosmjölk men även här 1-2 msk pulver för snabbkaffe)
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Topping

  • Kokosflingor

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader
  2. Smöra och bröa en form alternativt klä med bakplåtspapper
  3. Blanda vätskorna för sig (gärna lite ljumna i temperaturen)
  4. Rör ut pulverkaffet i vätskan
  5. Blanda samman alla torra ingredienser för sig
  6. Vispa ner vätskan till dom torra, rör runt tills du får en homogen smet
  7. Bred ut smeten i ugnsformen
  8. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter
  9. Ta ut och låt svalna
  10. Gör nu glasyren
  11. Smält margarinet och blanda med vätskan
  12. Tillsätt kakao och florsocker och vispa till en jämn glasyr, låt svalna innan du häller på kakan
  13. Låt kakan stelna i kylen, toppa med kokosflingor (gärna i mängder) när glasyren stelnat bara aningens