kassler

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Den här superenkla och barnsligt goda rätten från barndomen 80/90-tal. Kassler/skinka och ananas i ugn med en krämigt gräddig sås. Ursprungligen med grädde  eller crème fraiche. Allergitappning nu även på den.

Du behöver:

  • 500g kassler/skinka eller även skivor av lätt brynt, saltad kyckling/fläskfilé går också bra
  • 10 ananasringar (färska eller konserverade)
  • 2 dl kokosmjölk
  • 2dl valfri tomatbas (krossade/passerade tomater, salsa, ketchup, chilisås eller blandning av flera olika)
  • ev. salt och peppar
  • massa oregano (föredrar jag för den där pizza/hawaii-smaken)
  • 2tsk vinäger
  • 2tsk honung
  • 1 pressad vitlök (går att utesluta)
  • Valfri topping med riven veganost för dom som tål någon, annars färska örter (ex. persilja) -räcker gott och väl

Gör så här:

  1. Skär upp skinkan
  2. Varva skinkan med ananasskivor i en form (möjligen oljad före)
  3. Blanda kokosmjölk med tomatbas, vinäger, honung och pressad vitlök samt ev. kryddning (oregano tog jag)
  4. Häll kokosmjölksblandningen ovanpå kasslern
  5. Toppa med valfri topping
  6. Kör mitt i ugnen på 225grader i ca. 15-25minuter
  7. Servera med ris eller möjligen potatis för er som klarar det (gärna pressad potatis i sådana fall)