kavring

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett mörkt och härligt, väldigt enkelt bröd utan jäst. Underbart god till vardags eller till julen som ersättning för vörtbrödet.

Du behöver:

  • 7 dl mjölblandning med mycket grova mjöler (ex. 3 dl bovetemjöl, 3 dl majsmjöl och 1 dl rismjöl)
  • 1,5 tsk xanthangummi
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk brödkryddor
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl  kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sirap (mörk eller ljus)
  • 1 dl uppkokade men avsvalnade färska tranbär (eller lingonsylt) -går att skippa
  • 2 tsk vinäger
  • 1/2 dl olja
  • olja att pensla med
  • något att smöra och bröa formen med (ex. olja och polenta)

Gör så här:

  1. Värm upp ugnen till 175 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och att våta för sig
  3. Blanda samman
  4. Smöra och bröa en brödform (jag smörar med olja  och bröar med blandning av polenta och brödkryddor)
  5. Fyll smeten i formen
  6. Släta till ytan
  7. Pensla med olja
  8. In i ugnen i 1h