Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Makens önskemål från MatSara. Riktigt nöjd för att vara första försöket.
Kebabköttet:
Du kan förstås fylla kebaben med valfritt strimlat tillagat kött eller veganalternativ men det här köttet blev förvånansvärt likt originalet från pizzerior, men betydligt mer allergivänligt.
- 2delar blandfärs (ex 1kg)
- 1dl fläskfärs (ex 500g)
- 4msk majsstärkelse (eller annan stärkelse men mängden kan då behöva justeras, ex. mindre för potatis)
- Kryddning (jag kryddade med örtsalt, lökpulver, paprika och persillade MEN kom ihåg att du även kan krydda senare)
- Aluminiumfolie eller bakplåtspapper
- olja/mjölkfritt margarin för stekning
Gör så här:
- Rör ihop alla ingredienser väl (jag använde degkrokar i matberedare)
- Färsen ska bli riktigt kletig, var inte rädd för att överarbeta för det är inte meningen att färsen ska ge en mör biff utan hela poängen är att få ut vätska
- Nu behöver du aluminiumfoliet
- Arbeta ihop färsen och lägg den ovanpå aluminiumfolie.
- Forma färsen till en cylinder med 10cm i diameter och packa den så hårt du kan
- Rulla in cylindern hårt några varv i aluminiumfolie eller bakplåtspapper
- Lämna öppet på sidorna (vätskan ska rinna ut)
- Lägg foliepaketet på en ugnsplåt (gärna med lite djup så att vätskan kan få plats)
- Kör in färsen i ugnen på 100grader i 3h
- Stäng av värmen men låt färsen ligga kvar i ugnen ytterligare 1h
- Ta ut. Låt svalna och kyl sedan i kylen
- När helt kall kan du rulla ut köttet och hyvla den tunt på längden (ex. med filékniv, osthyvel eller potatisskalare MEN kom ihåg att använda rena verktyg)
- Kebaben är nu alltså tillagat kött men utan någon stekyta
- Stek nu kebabbitarna i olja alternativt mjölfritt margarin och krydda ev. mer efter eget tycke
Den ljusa kebabsåsen med smak av vitlök:
Vitlökssåsen som du hittar HÄR kan du gott använda som kebabsås MEN maken hade ett annat recept på önskemål som jag fick lov att modifiera.
- 1,5dl vatten
- 1dl kokosmjölk (går även att byta ut HELT mot vatten men kan kräva lite mer stärkelse)
- 1,5tsk dijonsenap
- 2tsk äppelcidervinäger
- 1tsk lökpulver
- 1krm vitpeppar
- 2,5msk majsstärkelse
- ca. 2,5msk örtvinägrett -gärna lite krämigare sort (köpt eller hemmagjord, ex. 1msk olja, 1msk vinäger, 1tsk senap, 1msk hackade örter, 1tsk honung som du vispat samman hårt)
- 2msk chilisås (eller 1msk tomatpuré)
- 1/2dl fanta (eller apelsinsaft/apelsinjuice/ananansjuice/ofiltrerad äppeljuice)
- 1-2 vitlöksklyftor
- salt
- ev. cayennepeppar
Gör så här:
- Vispa samman vatten, kokosmjölk, vinäger, dijonsenap, lökpulver, majsstärkelse och vitpeppar i kastrull och koka upp under omrörning -uppkoket ska bli en lite för tjock sås
- Låt uppkoket svalna
- Rör samman vinägretten, chilisåsen och uppkoket
- Pressa i vitlöken och tillsätt fanta
- Mixa samman med handmixer för bästa resultat
- Smaka av med salt och ev. cayennepeppar eller annan kryddning
- Låt vila i kylen, ska helst serveras kylskåpskall
- Om för tjock spä ut med mer fanta
Den starka röda såsen:
- ca. 250g mogen tomat (alternativt 1burk krossade tomater)
- 1 liten gul lök
- 2msk tomatpuré
- 1,5dl vatten
- 1/2tsk salt
- 1/2 msk vinäger
- 1/2 röd chili
- svarpeppar
- cayennepeppar
- örter
- olja
Gör så här:
- Hacka upp tomat och lök
- Fräs i olja
- Tillsätt tomatpuré, vinäger, röd chili, salt och vatten och koka upp
- Låt sjuda tills löken och tomaten mjuknat helt
- Mixa samman allt till en slät sås, spä ev. med mer vatten om för tjockt
- Smaka av med salt, örter och ev cayennepeppar
Brödet:
ca. 4personer
- 25 gram jäst
- 6dl fingervarmt vatten
- 4 msk neutral olja,
- 1,5 tsk salt
- 12dl mjölblandning (3dl rismjöl, 3dl majsmjöl, 3dl bovetemjöl, 3dl majsstärkelse)
- 2tsk fiberhusk
- 2tsk xanthangummi
- 1tsk bakpulver
- mjöl för utbakning
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet
- Tillsätt olja och salt
- Blanda resterande torra ingredienser i en bunke och tillsätt dom sen till vätskan lite i taget under omrörning (använd gärna degkrokar på visp eller i matberedare)
- Arbeta degen tills jämn men fortfarande klart kladdig
- Låt jäsa 1h
- Häll ut degen på välmjölat bakbord och dela i 4 delar
- Kavla ut på bakplåtspapper riktigt tunt (ca 1-2mm i tjocklek) med hjälp av välmjölad kavel och gärna en hel del mjöl på själva degen (arbeta absolut inte in massa mjöl)
- Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i ca. 5-8 min (beroende av tjocklek)
- Brödet ska inte ta färg. Det ska gräddas men ändå hållas mjukt
- Låt svalna mellan 2 lätt fuktade handdukar för att behålla den mjuk. Låt vila åtminstone 10minuter innan servering
Iordningsställande:
- Fyll brödet med valfria grönsaker (förslagsvis isbergssallad, gurka, tomat, lök) och köttet.
- Tillsätt såserna
- Rulla ihop brödet med hjälp av aluminiumfolie