Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

Det här är en makalöst läcker och lyxig chokladtårta med en kladdkakebotten toppad med ett dubbelt lager av mousse i 2 smaker, den ena med smak av hasselnötter på nötfritt vis, den andra med smak av apelsin. Kombinationen är ljuvlig. Man kan dock dessutom göra enbart moussen och servera i glas exempelvis. Receptet kan vid första anblicken se krånglig ut men jag svår, det är inte alls svårt. Man gör helt enkelt en kladdkaka, sen toppar man den med två olika mousse som man vispar ihop en i taget.

Du behöver:

kladdkakan

  • 2,5 dl socker
  • 50g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk)
  • 4 msk kakao
  • ca. 3 dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl och 1dl majsstärkelse men går att variera oändligt, ett alternativ är enbart bovetemjöl)
  • 1/2 tsk xanthangummi (kan uteslutas)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 krm bakpulver
  • något att smöra och bröa en form med, mjölkfritt margarin och kakao exempelvis

hasselnötsmousse

  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl kokosmjölk eller annan valfri växtdryck (alternativ vatten)
  • 2 dl vispbar vegansk grädde, till denna föreslår jag tveklöst Schlagfix sötade på tetra eller annan vegansk grädde som ni tål fungerar
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk agar agar pulver (alternativt 3-4 gelatinblad om du inte vill ha det veganskt)
  • 1 nypa salt
  • 4-5 msk kakaopulver
  • hasselnötsarom (kontrollera innehållet så att det är en arom utan nötinnehåll, dvs framställd på falskt vis)

apelsinmousse

  • 1/2 dl socker 
  • 2 dl vispbar vegansk grädde, till denna föreslår jag tveklöst Schlagfix sötade på tetra eller annan vegansk grädde som ni tål fungerar
  • saft och skal från 1 apelsin, vätskan ska bli ca 1/2 dl -om det inte blir det, fyll ut med vatten
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk agar agar pulver (alternativt 3-4 gelatinblad om du inte vill ha det veganskt)
  • Kakaopulver att toppa kakan med

Gör så här:

  1. Börja med kladdkakan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rör ihop socker och margarin med vätskan
  4. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom sen till vätskan, sikta gärna
  5. Blanda ordentligt till en homogen smet
  6. Häll ner smeten i en smörad och bröad form
  7. Dra smeten verkligen ända ut i kanterna, slickepott är bra för detta -det som detta gör är att kakan reser sig mer jämnt och blir jämnhög över hela kakan (blir snyggare sen med toppingen)
  8. Grädda i ca 35 minuter
  9. Låt kladdkakan svalna innan du toppar
  10. Nu gör du moussen, en i taget.
  11. Först hasselnötsmoussen.
  12. Vispa samman kokosmjölk, socker, salt, agar (om du väljer att använda gelatin lägger du den istället i blöt) och majsstärkelse och koka upp tills tjocknad
  13. Ta av och låt svalna (om du använder gelatin tillsätter du den urkramad och blandar i direkt efter att du tagit av från plattan, så att gelatinet smälter)
  14. Vispa grädden hårt
  15. Tillsätt kakao (sikta gärna) under vispning
  16. Tillsätt också den avsvalnade kokosmjölksblandningen lite i taget
  17. Smaksätt sist med med hasselnötsarom tills nöjd med smaken.
  18. Toppa kladdkakan och börja med nästa mousse.
  19. Nu är det dags för apelsinmoussen.
  20. Vispa sedan samman socker, saft + skal den apelsin, agar (om du väljer att använda gelatin lägger du den istället i blöt) och majsstärkelse i en kastrull.
  21. Koka upp vätskan tills den reds av och ta sen av den från plattan (du gör varianten med gelatin, vispa nu ner den (urkramad) så att den smälter).
  22. Ställ apelsinblandningen för att svalna.
  23. Vispa upp din Schlagfix-grädde (eller annan vald grädde) hårt (den ska gärna vara kylskåpskall för bästa resultat)
  24. Klicka ner lite av citrusblandningen i taget medan du vispar.
  25. Toppa hasselnötsmoussen och ställ sen kakan att stelna i kylen åtminstone nån timme.
  26. Sikta över kakao vid servering