Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!
En ljus kladdig kaka med en fyllning av bär täckta av smuldeg. Väldigt god till vaniljglass, vaniljsås eller vegansk vispad grädde
Du behöver:
Kladdkakan
- 2 dl socker
- 3 dl mjöl (ex 1 dl vardera av majsmjöl, hirsmjöl/rismjöl och majsstärkelse) men går att variera massor
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 1 tsk xanthan
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl kokosmjölk eller vatten
- 125 g mjölkfritt margarin, smält
Fyllningen
- 3 dl frysta eller färska bär
- 2-3 msk majsstärkelse att vända bären i
Smuldeg (beroende på hur mycket smuldeg du gillar så kan man tveklöst även dubbla mängderna här till kakan)
- 1,5 dl mjöl (ex. 1/2 dl vardera av majsmjöl, rismjöl/hirsmjöl och majsstärkelse)
- 50g margarin
- 2 msk socker
- 1/2 msk sirap
- 2 krm xanthangummi
- Valfritt med ev. 1/2 dl boveteflingor, kokosflingor, granola eller krossade/mixade cornflakes exempelvis för krisp -går att utesluta
Gör så här:
- Blanda samman alla torra ingredienserna till kladdkakan
- Rör sen i dom våta och blanda till en smet
- Häll och bred ut smeten i en smörad o bröad form (jag smörar med olja/margarin och bröar med polenta eller majsmjöl i det här fallet)
- Blanda bären med stärkelsen och toppa pajen, undvik yttersta kanterna
- Blanda sist till en smulig deg av ingredienserna till smuldegen och toppa pajen med, vill man kan man som sagt göra en dubbel sats av smuldeg om man är extra förtjust i det ?
- Grädda kakan mitt i ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.
- Klart!