currysas

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Jag har på bloggen redan ett par varianter på currysås, en kall dip (som även går att värma) och en mango/currysås. Men här kommer en variant av den mer klassiska currysåsen, den är snabb att röra ihop också.

Du behöver:

  • 1 liten gul lök eller 1tsk lökpulver
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl chilisås (går att skippa)
  • 1 tsk vinäger
  • 1-2 msk currypulver (beroende av önskad styrka) men OBS! se efter innehållet, curry är en kryddBLANDNING. Kom ihåg också då att bockhornsklöver är en baljväxt (släkt med soja) för er som inte klarar av det. Just bockhornsklöver funkar här hemma.
  • 2 dl buljong/fond (helst av kyckling)
  • 2 msk klibbrismjöl eller annat mjöl för redning och lite vatten att blanda ut det med för redning
  • salt efter smak
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Stek löken som du finhackat eller rivit grovt på rivjärn i olja tills den svettas (blir glansig)
  2. Tillsätt kokosmjölken, currypulver, vinäger, chilisås och buljongen och låt allt koka upp
  3. Red av med redningen
  4. Salta efter smak (mängden beror också mycket på saltmängden i buljongen)
  5. Servera som den är eller sila av lökbitarna (om du inte använde lökpulver)