Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Så klassiskt. Så gott. Dessutom enkla att göra. Bästa sättet att förklara vad det är, för er som aldrig ätit, är väl att det är typ som en friterat kaka. Går att göra i mängder av former men den här vridna varianten är ändå en klassiker.
Du behöver:
- 50g mjölkfritt margarin
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl kokosmjölk eller annan växtdryck (jag använder mig av garants rosa, asiatiska och tillsatsfria)
- 2 krm fiberhusk
- 3 krm mald kardemumma (valfritt)
- skal från 1 citron (valfritt förstås)
- 3 dl mjölblandning (ex 1 dl vardera av majsmjöl, hirsmjöl/rismjöl och majsstärkelse)
- 3 krm xanthangummi
- 2 krm bakpulver
- socker + (eventuellt kanel eller kardemumma) att vända klenäterna i
- olja att fritera i (kokosolja, rapsolja, solrosolja mm)
Gör så här:
- Smält margarinet och låt svalna
- Blanda samman kokosmjölk, fiberhusk och sockret
- Blanda i margarinet och kardemumma + citronskal
- Vänd i mjöl + bakpulver och xanthangummi, rör ihop till en jämn tjock smet
- Plasta in och ställ i kylen i 1-2 h (smeten stelnar till en deg)
- Hett upp olja för fritering till 180grader
- Ta ut degen, kavla ut på bakplåtspapper och med plastfolie eller bakplåtspapper även ovanpå (så det inte fastnar). Kavla till ca 2-3mm i tjocklek
- Stansa eller skåra ut remsor på ca 10-15cm längd och 2-3cm bredd alternativt bara valfri form på kaka (funkar utmärkt, gärna med något hål i mitten för mer krispig yta). Om du gör den klassiska formen, skåra även i mitten (se bild)
- Vänd ena sidan av kakan igenom hålet för tvinnade remsor eller tvinna eventuellt på något vis den kakform du valt att göra
- När oljan är het (det här är viktigt så att friteringen blir som bäst, är oljan för sval kommer utan att få en helt annan struktur (de bild)
- Lägg i kakorna några i taget och fritera bara någon till ett par minuter tills gyllene, ta ur och låt rinna av på hushållspapper
- När dom svalnat aningens, vänd i socker (eventuellt blandat med kanel eller kardemumma)