Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Världens enklaste klassiker till julgodis. Finns hur mycket veganrecept som helst och mitt är inte på något vis revolutionerande men det här är ändå den jag föredrar. Mest för att den är enkel att memorera och för att jag bara måste ha lite salt i knäcken. Jag gör min variant med lite kokosflingor i botten, helst inte blandat i smeten, men det gör man ju som man vill. Mandel istället för kokos för dom som tål är ju den vanliga varianten. Och jag lovar, den här kommer inte smaka kokos, förutom det lilla extra från flingorna i botten som man förstås kan skippa.
Du behöver:
- 2dl kokosmjölk (REN utan tillsatser, jag kör Garants rosa)
- 2dl strösocker
- 2dl ljus sirap
- 2 nypor salt
- 2tsk vaniljsocker (eller använd vaniljpulver men 1/4 av mängden kanske)
- 2msk mjölkfritt margarin
- 2-3msk kokosflingor
Gör så här:
- Rör samman kokosmjölk, socker, sirap och salt i en kastrull
- Koka upp och sänk temperaturen (var försiktig så det inte kokar över)
- Låt småputtra tills du når temperatur på 124 grader eller tills knäcken passerar kultestet (går att forma till kula om du droppar i iskallt vatten)
- Ta av från plattan
- Rör ner margarinet
- Lägg ut formarna, strö över kokosflingorna så det hamnar i botten på formarna (eller bara rör ner i knäcken om du önskar så)
- Häll ut knäcken i formarna
- Låt svalna för att stelna
- Förvara svalt