Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Använd tunnbrödsreceptet för att göra knäckebröd. Makens favorit är tunt knäcke enligt ursprungsreceptet men med aningens tillsats av nyponskalsmjöl (1-2msk), anis och med pumpafrön. Min favorit är den tjockare varianten med stor del nyponskalsmjöl och kryddning med kummin (påminner om finn crisp).
Man kan dessutom använda en sats och knåda in kryddning i efterhand för att på en och samma gång kunna göra flera varianter av knäcke.
Du behöver:
- 1sats deg för tuttul (dala-tunnbröd) enligt recept HÄR
- Ev. smaksättning (fänkål, kummin, anis)
- Ev. frön
- Ev. variation av mjölsorterna i ursprungsreceptet, ex. i det mörkare knäcket här har jag bytt ut lite rismjöl mot nyponskalsmjöl
Gör så här:
- Förbered degen, byt ev. ut mjölsorter (helst i den delen som görs under dag 2)
- När degen är klar häll ut den på välmjölat bakbord (använd gärna klibbrismjöl)
- Knåda in ev. kryddning och/eller frön
- Kavla ut degen antingen lite tjockare och skär ut önskad form eller kavla tunt
- Kör över med krus eller spikkavel
- Grädda mitt i ugnen på 250grader i 5-10minuter (beroende av tjocklek) -HA KOLL så att det inte bränns
- Ta ut och lägg på kall plåt och låt svalna (OM knäcket skulle vara för tjockt och därför inte tillräckligt krispigt kan du i efterhand torka den i ugnen på låg värme (ex. 100grader).