Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt. Nötfri.
En favorit sedan länge var pekannötspaj. Här kommer ett substitut gjord med fröblandningen. Ett väldigt bra substitut ?
Du behöver:
pajdeg
- 1/2 dl florsocker
- 100g mjölkfritt kylskåpskallt margarin, jag använder floras bredbara
- 2 1/2 dl mjölblandning (ex 1,5 dl majsmjöl och 1 dl majsstärkelse)
- 2 krm xanthangummit
- 1/2 tsk bakpulver
- eventuellt lite kallt vatten
- något att smöra en form med, ex mjölkfritt margarin
fyllning
- 50 g mjölkfritt margarin
- 200-250 g blandade valfria frön, gärna rostade eller brända enligt recept HÄR
- 1 1/2 dl ljus sirap
- 1 dl farinsocker eller muscovadosocker
- 2 krm salt
- 1 tsk mald kanel
- 1 msk majsstärkelse
- 2 krm bakpulver
Gör så här:
- Blanda samman alla ingredienser till degen och arbeta till en smidig deg. Om det behövs tillsätt bara någon tsk vatten i taget tills detta uppnås. Inte säkert att vatten behövs, beror lite på märken av mjöler.
- Tryck ut degen i en smörad form, nagga botten och ställ i kylen att stelna medan du värmer ugnen till 175 grader.
- Förgrädda pajskalet i 10 minuter
- Förbered frön enligt önskat sätt och fyll i det förgräddade skalet.
- Smält margarinet till fyllningen. Blanda sen med resterande ingredienser till fyllningen och vispa samman. Häll över fröna i pajskalet.
- Grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter.
- Ta ut och låt svalna i rumstemperatur innan servering, servera gärna åtminstone ljummen med len grädde eller glass.