Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt. Nötfri.

En favorit sedan länge var pekannötspaj. Här kommer ett substitut gjord med fröblandningen. Ett väldigt bra substitut ?

Du behöver:

pajdeg

  • 1/2 dl florsocker
  • 100g mjölkfritt kylskåpskallt margarin, jag använder floras bredbara
  • 2 1/2 dl mjölblandning (ex 1,5 dl majsmjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 2 krm xanthangummit
  • 1/2 tsk bakpulver
  • eventuellt lite kallt vatten
  • något att smöra en form med, ex mjölkfritt margarin

fyllning

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 200-250 g blandade valfria frön, gärna rostade eller brända enligt recept HÄR
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker eller muscovadosocker
  • 2 krm salt
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 krm bakpulver

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser till degen och arbeta till en smidig deg. Om det behövs tillsätt bara någon tsk vatten i taget tills detta uppnås. Inte säkert att vatten behövs, beror lite på märken av mjöler.
  2. Tryck ut degen i en smörad form, nagga botten och ställ i kylen att stelna medan du värmer ugnen till 175 grader.
  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter
  4. Förbered frön enligt önskat sätt och fyll i det förgräddade skalet.
  5. Smält margarinet till fyllningen. Blanda sen med resterande ingredienser till fyllningen och vispa samman. Häll över fröna i pajskalet.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur innan servering, servera gärna åtminstone ljummen med len grädde eller glass.