Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Alltså jisses så gott. Ett knäckigt bräck som är ljuvligt precis som det är men ännu godare doppad i choklad. Underbart enkelt och gott fika/godis. Variationsmöjlighet med innehållet beroende av allergier.
1 ugnsplåt
Du behöver:
- 250 g mjölkfritt margarin
- 2 dl socker
- 1/2 dl sirap
- 1/2 dl tillsatsfri kokosmjölk eller annan växtdryck
- 1 nypa salt
- 1 msk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
- 6 dl puffat bovete eller puffat ris (alternativt andra växtpuffar)
- 1 dl kokosflingor -går att skippa men helt klart godare med
- 1 dl boveteflingor (alternativt andra växtflingor, eller mer puffar)
- 2 msk mjöl (bovete, ris eller majs exempelvis)
- Valfritt: smält mjölkfri choklad att doppa i
Gör så här:
- VIKTIGT! Sätt en regel för hur många du får äta när du är klar så du inte föräter dig =)
- Sätt ugnen på 200 grader
- Koka upp margarin, socker, sirap, kokosmjölk, salt och vanilj
- När det kokat upp sänk värmen och låt småputtra i ca. 5 minuter, vill du vara helt säker här så kan du låta puttra tills det klarar ”kultestet” för kola
- Ta av från plattan och vänd ner puffar, flingor och mjöl och rör samman till en homogen och kletig massa
- Bred ut på bakplåtspappersklädd ugnsplåt (det gör inte om du inte lyckas platta ut det helt över hela plåten då det ändå kommer att flyta ut, men gör så gott du kan)
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter
- Ta ut FÖRSIKTIGT (massan är extremt het och fortfarande något flytande)
- Låt svalna på säker plats
- Innan helt sval (och stelnad) kan du skära ut rutor
- När helt kall kommer bitarna att ha stelnat
- Förvara med fördel i kylen men fungerar även i rumstemperatur, blir dock aningens mer seg i konsistens (beroende av luftfuktighet)
- Valfritt att doppa i choklad, jag föredrar att bara doppa botten
Tips! Du kan även ha i hackad torkad frukt eller bär, frön eller nötter om det tåls