buljong

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.

Buljong är också en sån där sak om egentligen borde kunna vara ”ren” och är det i teorin men som i butik innehåller makalöst mycket ”onödiga” tillsatser och allergener, så det är bara att koka själv… Visst finns det enstaka ”allergisäkra” sorter men dessutom utan potatis och palsternacka kan jag säga att det är nästan omöjligt att hitta. Förutom det är det ändå säkrare att koka själv, då vet man verkligen vad det är, tillsatsernas ursprung och kontaminationsrisk kan nämligen variera hos företagen. Dessutom är det himla gott med hemmagjord buljong, mycket godare än köpevariant enligt min mening.

Receptet går att variera oerhört, alltifrån helvegetariskt med enbart olika grönsaker och rotfrukter till olika kryddning samt med olika kött/ben

Här kommer ett standardrecept på kycklingbuljong dock. Oftast gör jag helt på måfå och i mycket större mängder, men iaf. På ett ungefär.

Du behöver:

  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 stora morötter
  • 1/2 purjolök
  • 3 stjälkar selleri (kan uteslutas)
  • 1-2 lagerblad
  • 3 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 3msk tomatpuré (kan uteslutas)
  • 1hel kyckling ALTERNATIVET skrovet av ca. 1,5 kyckling i total mängd
  • 2 liter vatten
  • 2msk salt

Gör så här:

  1. Lägg kycklingen eller skrovet i en stor gryta (går även att dela i bitar)
  2. Häll på vattnet och koka upp
  3. Ta bort skummet
  4. Skala och hacka alla grönsaker grovt och tillsätt i vätskan
  5. Tillsätt även kryddningen och resterande ingredienser
  6. Låt sjuda i i ca 1,5h
  7. Skumma av allteftersom
  8. Nu kan man ex. ta bort bröstfilén (om du inte använde enbart skrov) och använda köttet till dagens middag i en maträtt (ex. kycklinggryta, kycklingsallad, kycklingwraps) alternativt bara fortsätta koka än längre
  9. Fortsätt sjuda koket i ytterligare 3h
  10. Sila ut alla bitar med finmaskig sil
  11. Köttet kan du ta till vara, är nu mört utav bara tusan. Plocka av och spara i kyl eller frys.
  12. Du kan även fortsätta att sjuda för än mer koncentrerad form, blir till slut som sirap/gelé i konsistens
  13. Låt svalna.
  14. Frys in i portionsstorlekar och använd vid behov. Går dock även att förvara i kylen i kanske någon vecka.

Tips! Använd formar eller fryspåsar för iskuber

buljong2